Кламер БГ - Новини: ЕС одобри окончателно мандата за търговските преговори с Великобритания

ЕС одобри окончателно мандата за търговските преговори с Великобритания

Европа

|
Вт, 25 Фев 2020г. 15:48ч.
ЕС одобри окончателно мандата за търговските преговори с Великобритания

Министрите на ЕС по европейските въпроси одобриха окончателно мандата за търговски преговори с Великобритания, като предупредиха, че преговорите, които може да започнат още следващата седмица, ще бъдат трудни, съобщи ДПА.

Великобритания излезе от ЕС на 31 януари, но правилата на блока все още се прилагат и на практика засега няма да има съществени промени.

Двете страни трябва до края на годината да се споразумеят по бъдещите си отношения - от търговията до сигурността и други области, след като премиерът Борис Джонсън изключи възможността за удължаване на преходния период.

Липсата на споразумение до 31 декември ще доведе до рязък преход без правила в областта на търговията, пътуванията или сътрудничеството в сигурността между Великобритания и ЕС.

Министрите по европейските въпроси на среща в Брюксел одобриха мандата на европейския преговарящ по Брекзита Мишел Барние да води разговорите с Великобритания от името на блока.

Зад нас останаха много трудни преговори, каза германският държавен министър за Европа Михаел Рот по повод преговорите за Брекзит преди излизането на Лондон от Евросъюза.

Сега обаче отново ще бъде истински трудно, допълни той.

mediapool.bg