Кламер БГ - Новини: ЕС наложи санкции на двама руснаци и звено от ГРУ заради кибератака

ЕС наложи санкции на двама руснаци и звено от ГРУ заради кибератака

Европа

|
Пет, 23 Окт 2020г. 11:32ч.
ЕС наложи санкции на двама руснаци и звено от ГРУ заради кибератака

Европейският съюз наложи санкции на две руски длъжностни лица и на част от руското военно разузнаване ГРУ заради кибератаката срещу германския парламент през 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

В съобщение от централата на ЕС се казва, че на Игор Костюков - началник на главната дирекция на генералния щаб на руските въоръжени сили, и на Дмитрий Бадин - офицер от руското военно разузнаване, е наложена забрана за пътуване, а авоарите им са замразени.

В съобщението се посочва, че Бадин, който е издирван и от властите в САЩ, е бил част от екип, извършил атаките срещу Бундестага.

Кибератаката беше насочена срещу информационната система на парламента и се отрази на работата й в продължение на няколко дни. Беше откраднат значителен обем данни и бяха засегнати имейлите на няколко депутати, както и този на канцлера Ангела Меркел, се припомня в съобщението.

Частта от руското военно разузнаване, която е санкционирана, е известна като "военна част 26165", АРТ28 и "Стронций".

Според ЕС, АРТ28 носи отговорност за кибератаки със съществен ефект, които представляват външна заплаха за общността и нейните членки.

Същото звено е обвинено в опит през 2018 г. да хакне WiFi мрежата на Организацията за забрана на химическите оръжия, базирана в Нидерландия.

mediapool.bg