Кламер БГ - Новини: ЕС наложи на Беларус най-суровите досега икономически санкции

ЕС наложи на Беларус най-суровите досега икономически санкции

Европа

|
Четв, 24 Юни 2021г. 16:27ч.
ЕС наложи на Беларус най-суровите досега икономически санкции

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Европейският съюз наложи днес икономически санкции на Беларус заради "увеличаването на сериозните нарушения на човешките права", включително задържането на журналиста Роман Протасевич, предаде Асошиейтед прес.

Наказателните мерки са насочени срещу икономиката, но целят да засегнат и беларуския президент Александър Лукашенко, и негови съюзници.

Санкциите са насочени срещу промишлени отрасли, сред които е износът на калиев хлорид, тютюневият сектор и петролната индустрия.

"Ограничава се търговията с петролни продукти, калиев хлорид ("поташ") и стоки, използвани за производство на тютюневи изделия", заяви ЕС. Забранява се и продажба на оборудване и софтуерни продукти за Беларус, които могат да бъдат използвани за следене на интернет и телефонните комуникации.

Това са най-суровите санкции, които ЕС е налагал досега на Беларус, отбелязва ДПА.

Предвижда се също така да бъде ограничен достъпът до капиталовите пазари на ЕС. Банките в ЕС вече няма да могат да продават застраховки и презастраховки на беларуски държавни или обществени институции, а Европейската инвестиционна банка трябва да спре трансфера на финансови средства за проекти в обществения сектор.

Преди няколко дни ЕС разшири списъка с беларуски лица и организации, на които са наложени санкции. Сега в него са 166 души 15 организации. На тях са им наложени забрана за влизане и замразяване на активи.

Едновременно с ЕС санкциите срещу беларуски чиновници, представители на силовите структури и учреждения разшириха САЩ, Канада и Великобритания.

ЕС е вторият по големина след страните от Евразийското икономическо пространство търговски партньор на Беларус. По данни на Европейската комисия обемът на беларуския износ на стоки и услуги в страните от ЕС през 2020 година възлиза на 7 милиарда долара или почти 12% от БВП на страната.

Промишлените предприятия носят 93% от валутните приходи на Беларус. Експортът на държавния концерн "Белнефтехим" (за нефтохимически продукти) през миналата година е за 4,2 милиарда долара. Износът на торове от "Беларускалий" възлиза на 2,4 милиарда долара. Десет процента от този износ е за страни от ЕС, основни пазари са Бразилия, Индия и Китай. "Беларускалий" е един от най-големите в света производители на торове с около 20% от световния пазар.

Продукцията на цигарената фабрика "Неман" от град Гродно (100% собственост на държавата) се изнася в 15 страни по света. Фабриката купува материали, използвани в производството на цигари, от страни в ЕС като Чехия, Австрия и Германия. Стоката на "Неман" в големи обеми достига до Европа нелегално, а като главни бенефициенти от цигарената контрабанда медиите посочват компании, свързани с президента Александър Лукашенко.

mediapool.bg