Кламер БГ - Новини: ЕС налага санкции срещу четирима руснаци заради Навални

ЕС налага санкции срещу четирима руснаци заради Навални

България

|
Пон, 22 Фев 2021г. 20:23ч.
ЕС налага санкции срещу четирима руснаци заради Навални

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз са се споразумели

за налагане на санкции срещу четирима високопоставени представители на руските власти заради хвърлянето в затвора на опозиционера Алексей Навални, съобщи Ройтерс, като се позова на двама дипломати.

Агенцията уточнява, че не са обсъждани имена по време на заседанието, но според дипломати се визират ръководителят на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералния прокурор Игор Краснов, директорите на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников.

Върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че ЕС се очаква след седмица да наложи санкции на руски граждани, отговорни за задържането, съдебното преследване и осъждането на руския опозиционер Алексей Навални.

Той уточни, че днес е било постигнато политическо споразумение от Съвета на ЕС по външни работи. Борел е бил упълномощен да представи предложение по новото европейско законодателство за нарушения срещу човешките права по света. Предвижда се предложението да бъде готово днес и да бъде утвърдено по писмена процедура. Да се надяваме, че няма да отнеме повече от седмица, заяви Борел на пресконференция след края на заседанието.

По неговите думи външните министри от ЕС са били единни в оценката, че Русия се превръща в авторитарна държава, отдалечава се от ЕС и търси конфронтация. Той отбеляза, че целта на ЕС остава сътрудничество с Москва по въпроси, по които има европейски интерес. Борел добави, че ЕС ще се стреми да противодейства на дезинформацията и кибератаките от руска страна.

Преди да се наложат санкции, се извършва сложен процес, в който да се установи ясна връзка между събития и действия на уличените, поясни Борел. Трябва да можем да защитим такова решение пред съда. Когато има призиви за наказване на руски олигарси, трябва да се докаже, че те имат пряко участие (в нарушаването на човешките права). Не може да наказваме хора, само защото не ги харесваме, заяви той.

Борел отбеляза, че по случая с Навални се цели санкциите да засегнат онези, които са отговорни за съдебното му преследване и за отравянето му. Не можем да предприемаме действия, които няма да издържат пред съда, това е върховенството на закона, добави той.

Представители на руската опозиция изразиха съмнения във връзка с ефективността на санкциите.

"Ако става дума за санкционирането на десетима кремълски функционери, които не обичат да пътуват в чужбина и които нямат авоари в чужбина, това едва ли ще е голям проблем за тях и едва ли ще предаде нужното послание", предупреди Леонид Волков, съмишленик на руския опозиционер Алексей Навални. Волков пристигна в Брюксел, за да призове Европейския съюз да въведе санкции срещу олигарсите, близки до руския президент Владимир Путин.

Кремъл предупреди ЕС, че е готов да реагира в случай на приемане на нови санкции срещу Русия, заяви руският посланик в ЕС Владимир Чижов пред германския всекидневник "Велт", отбелязва Франс прес.

Сред европейските страни продължава да има разногласия във връзка с подхода, който трябва да се възприеме по отношение на Кремъл, отбелязва Франс прес.

"Трябва да търсим начини за диалог с Москва, имаме нужда от помощта на Русия в голям брой международни конфликти", заяви германският външен министър Хайко Маас при пристигането си в Брюксел.

mediapool.bg