Кламер БГ - Новини: ЕС засича руска кампания за дезинформация, свързана с коронавируса

ЕС засича руска кампания за дезинформация, свързана с коронавируса

Европа

|
Ср, 18 Март 2020г. 14:32ч.
ЕС засича руска кампания за дезинформация, свързана с коронавируса

ЕС наблюдава дезинформация за коронавируса, която се разпространява активно от руски източници през последните няколко седмици, каза говорител на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Отделът на еврокомисията, отговарящ за външната политика, е засилил наблюдението на въпроса и е идентифицирал. Комисията цели да повиши осведомеността на европейците за ролята, която играят руски източници през последните седмици, допълни говорителят.

Руски прокремълски медии провеждат "значителна кампания за дезинформация“, за да изострят кризата с пандемията на коронавируса в западните страни, като подкопае доверието към предприеманите извънредни мерки, се казва във вътрешен доклад на ЕС, цитиран от британския вестник "Файненшъл таймс“.

Тези усилия са насочени към разпалване на "смут, паника и страх“ и целят да попречат на хората да получават достоверна информация за инфекцията. Те са част от по-широката стратегия за 4подкопаване на европейските общества отвътре“, се казва в анализа на европейската дипломатическа служба.

"Файненшъл таймс“ се е запознал с 9-те страници на този анализ, който носи дата 16 март и описва широк спектър от опити да се използва пандемията на международно ниво чрез разпространение на неправдоподобни твърдения. В доклада се посочва, че засега не е ясна ефективността на въведени от социалните мрежи проверки за достоверността на съдържанието, свързано с коронавируса.

Значителната кампания за дезинформация за Covid-19 от страна на руски държавни и прокремълски медии продължава, се казва в анализа на отдела за стратегически комуникации на Европейската външнополитическа служба. Главната цел на кремълската дезинформация е изостряне на кризата в общественото здравеопазване в западните страни, по-специално чрез подкопаване на доверието на обществото в националните здравни системи и създаване по този начин на препятствия пред ефективната реакция на пандемията.

В доклада се посочва, че от 22 януари ЕС е засякъл в своята база данни почти 80 случая на дезинформация, свързана с Covid-19. Отбелязва се, че "свързаните с руската държава фалшиви личности и акаунти“, които по-рано са публикували информация на теми като Сирия и протестите на "жълтите жилетки“ във Франция, са превключили на разпространение на "разпространение на онлайн дезинформация за коронавируса на английски, испански, италиански, немски и френски език".

В прокремълското съдържание понякога се лансира идеята, че коронавирусът е "човешко творение, превърнато от Запада в оръжие“, се казва в доклада. Предназначението на прицелените към Италия съобщения пък е да се усилят опасенията, свързани със способността на националните и международните власти да управляват кризата. Съобщенията на испански език "разпространяват апокалиптични истории, обвиняват капиталистите в опити да печелят от вируса и подчертават колко добре се справят с епидемията Русия и Путин“.

В анализа се посочва, че от 1 януари до 12 март във Facebook, Twitter и Reddit са били регистрирани повече от 6,8 милиона споделяния на свързано с коронавируса съдържание от RT Spanish(тв Русия днес на испански), пише "Файненшъл таймс“ и добавя, че това е превърнало тази руска телевизия в 12-ия по популярност източник, с което тя е изпреварила някои големи западни медии. Вестникът припомня, че RT винаги е отричала, че разпространява дезинформация.

Прокремълската стратегия за пандемията се състои в "използване на десетки различни и често противоречиви твърдения, които се разпространяват по официални канали, както и през интернет и социалните мрежи“. Тази кампания е призвана да задълбочи смущението, паниката и страха, както и да попоречи на хората да получат достъп до надеждна информация за вируса и всичко, което засяга обществената сигурност., се казва в документа на ЕС.

В него се посочва, че са налице доказателства, според които самите прокремълските източници информацията, а просто усилват лъжливите и недостоверни съобщения на други източници. Тези усилия съответстват на по-широката стратегия на Кремъл, насочена към подкопаване на европейските общества отвътре, използвайки тяхната уязвимост и вътрешните им разногласия, се казва в доклада.

Европейската служба за външна дейност е отказала да коментира пред британското издание този документ. Тя заявила, че е активизирала своя мониторинг за откриване на дезинформации, свързани с пандемията и че е в тясно сътрудничество с международните партньори, включштелно НАТО и Г-7.

Досега Русия е отхвърляла обвиненията на западни правителства и разузнавателни служби за използването на кампании за дезинформация и формирането на обществено мнение, по-специално в случая с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2016 година, пише "Файненшъл таймс“.Анализите на ЕС показаха, че на изборите за Европейския парламент миналата година руски онлайн източници са опитали да рекламират крайни възгледи и да поляризират дебата по въпроси като миграцията и религията, припомня Ройтерс.

И добавя, че руският президент Владимир Путин от своя страна също обвини чуждестранни врагове, че се прицелват в Русия за разпространението на фалшиви новини за коронавируса, за да предизвикат паника.

И днес Кремъл отрече твърденията, че води медийна кампания за дезинформация, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че тези обвинения са безпочвени и лишени от здрав разум. По думите му във въпросния документ на ЕС не се дават конкретни примери, нито се назовават руски медии. Според него в случая отново става дума за проява на "антируска мания".

mediapool.bg