Кламер БГ - Новини: ЕС започва преговорите за еврочленството на Тирана и Скопие

ЕС започва преговорите за еврочленството на Тирана и Скопие

Европа

|
Пон, 18 Юли 2022г. 23:25ч.
ЕС започва преговорите за еврочленството на Тирана и Скопие

ЕС започва преговорите за еврочленството на Тирана и Скопие

Европейския съюз се съгласи да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, след като Скопие разреши дългия си спор със София, съобщи АФП.

27-те държави членки на ЕС "току-що се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония!", написа в Туитър министър-председателят на Чехия Петър Фиала, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"Направихме още една важна стъпка към приближаването на Западните Балкани към ЕС", добави той, след като зелената светлина беше одобрена на среща на посланиците на ЕС в Брюксел.

Фиала ще се срещне с лидерите на двете страни във вторник в Брюксел, за да обсъдят следващите етапи за евроинтеграцията на Тирана и Скопие.

По-рано през деня Европейската комисия съобщи, че утре сутринта се предвижда съвместно изявление на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен, премиера Фиала и неговите колеги от Албания Еди Рама и от Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Предвижда се началото на преговорите да бъде поставено с първите междуправителствени конференции утре до обяд.

mediapool.bg