Кламер БГ - Новини: ЕС е изнесъл от началото на февруари ваксини за 25 чужди държави

ЕС е изнесъл от началото на февруари ваксини за 25 чужди държави

Европа

|
Пон, 22 Фев 2021г. 14:37ч.
ЕС е изнесъл от началото на февруари ваксини за 25 чужди държави

От началото на февруари, когато влязоха в сила ограничения за износа на ваксини срещу коронавирус от ЕС, са били подадени 103 заявки. Това съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран в понеделник от БТА.

Той уточни, че всички искания за износ са били удовлетворени и ваксините са били изпратени към 25 чужди държави. Говорителят отбеляза, че засега износът не пречи на имунизационната кампания в ЕС.

По неговите думи може да се очаква, че ЕС ще бъде в състояние да изпълни целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните европейци. Държавите от ЕС сами преценяват как да постигнат тази цел, допълни говорителят в отговор на въпрос дали знае за страни, където се поставя само по една доза с цел ускоряване на имунизацията.

Възможно е държави от ЕС да се договорят за преразпределение на полагаемите количества ваксини, посочи говорителят. Той не потвърди и не отрече съобщения в медиите, че ЕК е успяла да договори с производителите цени на ваксините, далеч по-ниски от първоначалните искания на фармацевтичните дружества. По неговите думи, отговорността за въздействието на ваксините е въпрос, далеч по-важен от цените на препаратите.

Никога не сме коментирали цените, действахме като инвеститор от името на държавите в ЕС, заяви говорителят по повод вложените от европейския бюджет няколко милиарда евро за развитието на ваксини. Той уточни, че Европейската агенция по лекарствата не е издавала препоръки за ограничаване на възрастовите групи, при които се използва ваксината на AstraZeneca. Говорителят добави, че държавите от ЕС могат да въвеждат допълнителни ограничения, стига да не бъдат в противоречие с препоръките на лекарствената агенция.

mediapool.bg