Кламер БГ - Новини: ЕС демонстрира единен фронт срещу Унгария заради закона за ЛГБТ общността

ЕС демонстрира единен фронт срещу Унгария заради закона за ЛГБТ общността

Европа

|
Пет, 25 Юни 2021г. 14:09ч.
ЕС демонстрира единен фронт срещу Унгария заради закона за ЛГБТ общността

Унгарският премиер Виктор Орбан по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери демонстрираха вчера единен фронт срещу Унгария заради нейния нов закон, касаещ ЛГБТ общността, предаде Ройтерс.

При пристигането си за срещата на върха в Брюксел редица лидери коментираха нормативния акт. Белгийският премиер Александер де Кро определи закона като примитивен. Нидерландският премиер Марк Рюте каза, че унгарците трябва да си дадат сметка, че те са членове на ЕС, тоест на една общност със споделени ценности и добави, че с този приет закон сега Унгария няма повече място в ЕС.

Открито хомосексуалният премиер на Люксембург Ксавие Бетел пък заяви, че ще каже на унгарския премиер Виктор Орбан, че смесването на педофилията и порнографията със хомосексуалността за него е погрешно, и че това стигматизира хората. Той си припомни, че най-трудното нещо за него е било да се приеме такъв, какъвто е и да го сподели с близките си и че е осъзнал, че е гей не защото е гледал реклама по телевизията. Френският президент Еманюел Макрон пък каза, че новият унгарски закон не съответства на ценностите на ЕС.

По-рано стана ясно, че лидери от 17 страни от ЕС са се подписали под писмо, в което казват, че в 27-членната общност няма да се толерира дискриминация.

"Уважението и толерантността са в сърцевината на европейския проект. Ангажирани сме да продължим тези усилия, гарантирайки, че бъдещите европейски поколения ще растат в атмосфера на равенство и уважение", гласи писмото, подписано от лидерите на Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Финландия и Швеция. Люксембургският премиер Ксавие Бетел съобщи, че към писмото се е присъединил и австрийският канцлер Себастиян Курц.

На срещата на върха на ЕС темата за унгарския закон е била обсъдена при закрити врата.

Словения и Полша са били единствените страни от ЕС, които са застанали на страната на Унгария в спора около правата на ЛГБТ общността на срещата на върха на ЕС в Брюксел, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, цитиран от Ройтерс.

"Само две държави казаха, че са напълно на страната на Унгария: Словения и Полша. Другите ни подкрепиха или не казаха нищо", каза пред репортери Бетел.

Той посочи още, че заедно със съпруга си е вечерял преди няколко години с унгарския премиер Виктор Орбан.

"Не познах Виктор Орбан, който днес е на масата на Европейския съвет. Не е същият... тъжно е", каза още премиерът на Люксембург.

В знак на протест срещу нормативния акт знакови сгради и обекти в Брюксел са украсени със знамена с цветовете на дъгата или бяха осветени с тези цветове. Сред тях са сградата на Европейския парламент, а също и големия брюкселски площад.

Въпросът с унгарския закон освен на срещата на върха се пренесе тези дни и на европейския футболен шампионат, допълва Франс прес.

Законът забранява разпространението пред малолетни на съдържания, свързани със хомосексуалността. Първоначално той беше замислен като закон за борба срещу педофилията. Той предлагаше създаване на база данни на хора, осъдени за подобни престъпления, която да е достъпна за обществеността. Законът предвиждаше и хора, извършили подобни престъпления да не могат да упражняват определени професии.

Но в началото на юни членове на управляващата партия ФИДЕС внесоха промени в нормативния акт и предизвикаха реакции на правозащитници. Сега в закона се казва: "Порнографията и съдържанията, които представят сексуалността или рекламират отклоненията от половата идентичност, промяната на пола или хомосексуалността не трябва да са достъпни за хора под 18 години". В закона е записано и, че одобрени от държавата организации ще отговарят за сексуалното образование на подрастващите. Така де факто порнографията и хомосексуалността се оказаха смесени в този закон.

Вчера Виктор Орбан увери в Брюксел, че законът не е насочен срещу хомосексуалистите, а че защитава правата на децата, гарантира правата на родителите и не засяга сексуалната ориентация на хора над 18 години.

Законът беше подписан в сряда от президента Янош Адер и предстои да бъде публикуван в Държавния вестник на Унгария. Очаква се той да влезе в сила през юли.

mediapool.bg