Кламер БГ - Новини: След саботажа "Северен поток" може да остане неизползваем

След саботажа "Северен поток" може да остане неизползваем

Европа

|
Ср, 28 Септ 2022г. 19:20ч.
След саботажа "Северен поток" може да остане неизползваем

След саботажа

Вече никой няма съмнение, че инцидентите с газопровода "Северен поток" в Балтийско море, са саботаж, става ясно от редица изявления на европейски лидери и премиери и на държавния секретар на САЩ в сряда, след като предишния ден бяха регистрирани три огромни теча на газ от инфраструктурата на руските тръбопроводи "Северен поток" 1 и 2, предшествани от засечени от сеизмолози взривове в непосредствена близост до местата с извиращ метан. И Европейската комисия, и САЩ обаче не посочват Русия директно като виновник, макар това да стори още във вторник Украйна. Кремъл отрече да има нещо общо с авариите и определи подобно съмнение като "предвидимо, глупаво и абсурдно".

Разследването, което се очертава да е международно и с участието на НАТО и в което Москва настоява да участва заедно с оператора на газопроводите "Газпром", обаче може да започне най-рано след седмица, ако спрат дотогава течовете.

Междувременно Норвегия обяви, че засилва военното присъствие край собствените си петролни и газови инсталации. "Военните ще бъдат по-видими край норвежките петролни и газови инсталации", заяви премиерът на страната Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс.

Медията припомня, че Русия има значително военно присъствие в Балтийско море.

Според германското издание "Шпигел" още през лятото Централното разузнавателно управление на САЩ е предупредило Германия за възможна диверсия срещу "Северен поток". Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отделно един от друг заявиха, че американският президент Джо Байдън е длъжен да отговори на въпроса дали САЩ са реализирали заплахата си да "приключат със "Северен поток" и съпричастен ли е Вашингтон към последните аварии по тръбопровода.

В сряда газът от "Северен поток" продължава да блика в Балтийско море. На мястото на гейзерите са изпратени екипи от специалисти по справяне с подобни аварии, заяви Йенс Шуман, директор на датската компания "Газюни", оператор на газовата мрежа в страната.

Германските служби за сигурност обаче се опасяват, че газовата система "Северен поток" ще остане неизползваема завинаги, съобщава германският всекидневник "Тагесшпигел", позовавайки се на правителствени източници.

Според изданието, ако течовете в двете тръби не бъдат отстранени бързо, големи количества солена морска вода ще проникнат в тръбопроводите, и ще причинят корозирането им.

Специалисти от германското външно министерство и други федерални министерства, както и канцеларията на федералния канцлер обсъждат последствията от инцидента, допълва Тагесшпигел". Германските власти ще затегнат контрола над германските териториални води, като техни кораби ще наблюдават по-отблизо съответните маршрути на ключови инфраструктурни обекти, пише още изданието.

Подобно на Европейската комисия, германските служби за сигурност и германската Федерална разузнавателна служба (БНД) твърдят, че причината за инцидентите е саботаж.

Предупреждение от ЦРУ

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ още през лятото е предупредило властите в Германия за възможна диверсия срещу газопроводната система "Северен поток", пише немското издание Шпигел", цитирайки източници от Берлин.

От германското правителство отбелязват, че "не се занимаваме с публична позиция по въпроси, отнасящи се до каквито и да било данни от разузнаването или дейността на спецслужбите", но добавят, че в Берлин са склонни да смятат, че това е била целенасочена атака срещу газопровода.

Американските власти заявиха, че разследването на инцидента, довел до огромни течове на газ край датския остров Борнхолм в Балтийско море, продължава. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че преднамереното извеждане от строя на газопровода не е в ничий интерес.

Кремъл отрича участие в авариите, призовава САЩ да кажат за себе си

Кремъл отхвърли обвиненията, че стои зад течовете от двата газопровода.

"Очаквахме подобни предположения. И както очаквахме, те са глупави и абсурдни", заяви Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция Интерфакс. Според него, преди да бъдат изказвани подобни твърдения, е трябвало да бъдат изчакани резултатите от разследването на течовете, което "трябва да установи дали е имало или е нямало експлозия" в района на трасето на газопроводите.

"Тази ситуация изисква наличието на диалог и на постоянно сътрудничество между всички страни, за да бъде изяснена причината за течовете", каза Песков. Той добави, че в момента Кремъл отчита "пълна липса на подобен диалог".

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия не е заинтересована от спирането на газовите потоци по съоръженията. "Това синьо гориво струва много пари", а сега изтича, допълни Песков.

И той, и Захарова обаче потърсиха сметка от Вашингтон.

В своя Telegram канал говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публикува видео с Джо Байдън и цитира негови думи от началото на февруари, че "ако танкове или войски на Русия пресекат границата с Украйна отново, тогава вече няма да го бъде <…> "Северен поток". Ние ще приключим с това. Обещавам ви, можем да направим това".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че течовете от "Северен поток" 1 и 2 са причинени от саботаж, но се въздържа да обвини директно Русия. Тя обаче декларира, че умишленото прекъсване на подводните трасета ще получи "възможно най-силния отговор".

Брюксел неведнъж е обвинявал Русия, че използва газовите доставки и специално "Северен поток" като оръжие.

Украйна обаче още преди ден директно обвини Москва, че стои зад атаките срещу газопроводите.

ЕС: Целта е енергийна дестабилизация

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел повтори думите на фон дер Лайен.

"Актът на саботаж срещу "Северен поток" изглежда цели последваща дестабилизация на енергийните доставки за Европейския съюз", написа той в Туитър.

И двата увредени газопровода обаче в момента не доставят газ за Европа, макар и да са пълни с газ. "Северен поток 1" бе спрян за планов ремонт в края на август, но не бе пуснат отново, о "Северен поток" 2 така и не започна работа, заради отказ на Германия да го лицензира.

Всички данни показват, че течовете от газопровода "Северен поток" се дължат на умишлени действия, заяви и европейският върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на ЕС.

Разследването ще може да почне най-рано след седмица

Борел допълва, че ЕС ще подкрепи всяко разследване за цялостно изясняване какво и защо се е случило, и ще предприеме стъпки за повишаване на устойчивостта в областта на енергийната сигурност. ЕС е дълбоко загрижен от повредите по газопровода, добавя той.

По неговите думи сигурността и опазването на околната среда са първостепенни задачи. Подобни събития не са случайни и засягат всички ни, заявява върховният представител. Всяко умишлено увреждане на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще получи силен и единен отговор, заявява Борел.

Датският енергиен министър Дан Йоргенсен заяви, че истинското разследване на причините за инцидента може да започне едва като спре изтичането на газ от тръбите, което ще стане най-рано след седмица, но може да продължи и по-дълго.

Латвия призова в разследването да се включи и и НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в разследването трябва да участват представители на оператора на газопроводите "Газпром", а външното министерство на Русия обяви готовност да се включи също в разясняването на причините за инцидентите.

Да се стигне до същността на инцидента

"Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо", заяви Урсула фон дер Лайен.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен каза, че "не става дума за случайна авария" и добави, че Копенхаген засега няма информация кой може да стои зад нея

Други европейски лидери и експерти също са на мнение, че може би става дума за саботаж на фона на енергийния конфликт с Русия, провокиран от войната в Украйна.

Датският министър на отбраната Мортен Бьодскоу ще замине за Брюксел, за да разговаря за течовете на газ с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Външният министър на Дания Йепе Кофолд каза, че според датското разузнаване няма увеличена военна заплаха за Дания след трите теча в двете тръби на "Северен поток", които са пълни с газ, но не го доставят за Европа.

Първата експлозия бе засечена от шведски сеизмолози в понеделник югоизточно от датския остров Борнхолм, а втората, по-силната - станала вечерта на същия ден североизточно от този остров, е била като земетресение с магнитуд 3,2. Трусовете са били регистрирани и в Дания, Норвегия и Финландия.

Изтичанията на газ бяха установени преди във вторник да бъде открит алтернативен газопровод от Норвегия за Полша, минаващ през същия сектор на Балтийско море. На откриването на "Балтийския газопровод" полският премиер Матеуш Моравецки нарече случилото се "диверсия" и заяви, че това може би е "нова крачка в ескалацията на войната в Украйна". "Ерата на руското господство в газовата сфера завършва", обяви Моравецки и добави, че това е била "ера, белязана от шантаж, заплахи и изнудване".

mediapool.bg