Кламер БГ - Новини: ЕС: Перспективата за членство на Скопие не е под въпрос въпреки София

ЕС: Перспективата за членство на Скопие не е под въпрос въпреки София

Европа

|
Четв, 15 Юли 2021г. 14:06ч.
ЕС: Перспективата за членство на Скопие не е под въпрос въпреки София

Сн. ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие Дейвид Гир смята, че европейската перспектива на Северна Македония не е под въпрос след блокадата на България.

"Разбирам разочарованието в страната от последното забавяне на началото на преговорите за присъединяване. Хората разбират, че Европейският съюз предлага най-добрите перспективи за просперитет и стабилност, основани на демократични ценности и върховенство на закона. Следователно те искат преговорите да започнат сериозно възможно най-скоро", коментира Гир в интервю за EWB, цитирано от електронното издание на македонския вестник "Независен" и българската агенция "Фокус".

"В същото време не бива да изпускаме от поглед голямата картина. Първо, перспективата на ЕС за Северна Македония не е под въпрос. Точно обратното. Само през последните няколко седмици чухме непреодолима и недвусмислена подкрепа за европейската интеграция на страната от европейските лидери както в Брюксел, така и в държавите-членки на ЕС. Мястото на Северна Македония е в ЕС".

Дипломатът смята, че предишните председателства на ЕС са постигнали напредък в опитите за премахването на блокадата на България (въпреки че София не е отстъпила от позицията си).

Той изрази надежда, че Скопие и София ще намерят взаимно приемливо споразумение.

"Сегашното председателство на Словения в ЕС обеща да продължи тези усилия за деблокиране на процеса. Това е подходящият момент да останете съсредоточени и да подкрепите всички усилия за преодоляване на пропастта . Успоредно с това ангажиментът между Скопие и София трябва да остане, за да се намери взаимно приемливо споразумение по отворени двустранни въпроси".

Гир се надява, че тази блокада няма да повлияе на процесите на реформи в Северна Македония.

"Страната трябва да продължи с реформите заради самата нея. Изпълнението на реформите е не само в интерес на ЕС, а преди всичко в интерес на гражданите. Предприемането на реформи е единственият начин да се създаде по-безопасна, просперираща и демократична държава и да се предотврати изтичането на мозъци сред младите хора. Нито една държава в света не може да си позволи да не прилага реформи в контекста на зелена и цифрова революция", каза още посланикът на ЕС пред EWB.

mediapool.bg