Кламер БГ - Новини: ЕС: Отново без напредък в преговорите с Великобритания

ЕС: Отново без напредък в преговорите с Великобритания

Европа

|
Пет, 05 Юни 2020г. 15:32ч.
ЕС: Отново без напредък в преговорите с Великобритания

Няма значим напредък и след четвъртия кръг от преговорите с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това съобщи европейският главен преговарящ Мишел Барние.

Той добави, че до края на юни преговорите ще бъдат ускорени, както и че за успешното им приключване остават по-малко от пет месеца. Барние уточни, че ЕС е готов да подкрепи удължаване на преговорите с 1-2 години, както предвижда споразумението за оттеглянето на Великобритания. Засега британската страна не е поискала да се възползва от тази възможност, поясни главният преговарящ.

Барние изрази очакване до края на юни да се състои физическа среща между преговарящите, които от март насам разговарят с видеоконферентни връзки заради ограниченията, наложени срещу разпространението на епидемията от коронавирус. Той поясни, че без удължаване на преговорите британската страна ще напусне единния пазар и митническия съюз след по-малко от седем месеца.

Не може вечно да продължаваме така, нося отговорност да кажа истината. ЕС няма да приеме отстъпление от постигнатите по-рано договорености и настоява за пълното им прилагане, добави Барние.

Той съобщи, че не разбира защо Лондон отказва да разисква сътрудничеството в областта на външната политика и отбраната. По неговите думи британската страна се опитва да избяга от постигнатите досега договорености, особено по въпроса с постигането на еднакви условия за бизнес. Барние определи разговорите за сътрудничество в областта на правоприлагането като по-плодотворни.

mediapool.bg