Кламер БГ - Новини: ЕС-Великобритания: Дълбоки различия в началото на преговорите

ЕС-Великобритания: Дълбоки различия в началото на преговорите

Европа

|
Четв, 05 Март 2020г. 16:37ч.
ЕС-Великобритания: Дълбоки различия в началото на преговорите

ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните си становища по споразумението за бъдещите отношения.

Това съобщи в четвъртък главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг от преговорите, започнали в Брюксел по-рано тази седмица.

Барние, цитиран от БТА, отбеляза, че това не го изненадва, защото преговорите едва започват.

Засега двете страни се разминават във вижданията си за еднаквите изисквания за дейността на дружествата; за правното и полицейското сътрудничество; за обхвата на бъдещото споразумение; за правилата за риболов.

Барние съобщи, че преговорите се водят от общо 620 души в двете делегации. Той добави, че британската страна настоява въпросите за външната политика и отбраната да не бъдат част от новото споразумение.

По неговите думи представителите на Лондон предлагат вместо в едно споразумение, бъдещите отношения да се уредят от множество отделни договорености.

Главният европейски преговарящ добави, че изглежда засега последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС се подценяват. Той даде пример с вноса на автомобили и медицински изделия в ЕС от Великобритания, за които от 1 януари догодина няма да бъде достатъчно да бъдат снабдени само с британски сертификати. Целият двустранен внос и износ от догодина ще подлежи на проверка, поясни Барние.

Следващият кръг от двустранните преговори ще бъде в Лондон, посочи той и добави, че независимо дали до края на годината ще бъде постигнато ново споразумение с Великобритания, за ЕС тази страна ще остане съсед, приятел и съюзник.

mediapool.bg