Кламер БГ - Новини: ЕП призова за промени в Договорите на ЕС

ЕП призова за промени в Договорите на ЕС

Европа

|
Ср, 04 Май 2022г. 16:20ч.
ЕП призова за промени в Договорите на ЕС

ЕП призова за промени в Договорите на ЕС

Членовете на Европейския парламент подкрепят амбициозните, инициирани от гражданите предложения на пленарната сесия на Конференцията за бъдещето на Европа за дълбоко реформиране на ЕС. ЕП прие днес с вдигане на ръка резолюция относно последващите действия във връзка със заключенията на Конференцията, съобщиха от неговата пресслужба.

Парламентът признава, че "амбициозните и конструктивни предложения", отправени от Конференцията, изискват промени в Договора, например относно по-опростен, по-прозрачен, по-отговорен и по-демократичен ЕС. За тази цел той отправя искане към Комисията по конституционни въпроси (AFCO) да подготви предложения за реформа на Договорите на ЕС, която да се осъществи чрез Конвент в съответствие с член 48 от Договора за Европейския съюз.

В този процес ЕС трябва да премине към устойчив, приобщаващ и стабилен модел на растеж, като се обърне специално внимание на малките и средните предприятия (МСП), казват евродепутатите и призовават за пълно прилагане на Европейския стълб на социалните права. Те също така призовават ЕС да играе водеща роля в борбата с изменението на климата, опазването на биологичното разнообразие и насърчаването на устойчивостта в световен мащаб. Членовете на ЕП подчертават също, че по-задълбочената политическа интеграция и истинска демокрация може да бъдат постигнати чрез право на законодателна инициатива за Парламента и чрез премахване на изискването за постигане на единодушие в Съвета.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО УПРАЖНЕНИЕ ПО ДЕМОКРАЦИЯ НА УЧАСТИЕТО

По време на дебата голямото мнозинство от членовете на ЕП подчертаха, че очакванията, приоритетите и опасенията на гражданите са били чути ясно и отчетливо в това безпрецедентно упражнение на демокрацията на участието и че крайният резултатът трябва да бъде зачитан.

Много от тях подчертаха, че гражданите трябва да участват по-активно заедно с по-силно демократично представителство на равнище ЕС. Други посочиха конкретни области, в които предложенията на гражданите изискват дълбоки промени, включително истински европейски избори, както и нови правомощия на ЕС в области като здравеопазването, енергетиката, миграцията и отбраната. Някои говорители разкритикуваха Конференцията, като заявиха, че процесът е бил погрешен и че предложенията не отразяват общественото мнение.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

В Деня на Европа (9 май) тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет ще представят на председателите на институциите на ЕС окончателния доклад от Конференцията по време на заключителното събитие в Страсбург.

КОНТЕКСТ

На 30 април 2022 г. пленарната сесия на Конференцията прие нейните 49 предложения. Те включват повече от 300 мерки по 9 теми и се основават на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития, идеи от европейското младежко събитие и 43 734 приноса по 16 274 идеи, записани на многоезичната цифрова платформа.

mediapool.bg