Кламер БГ - Новини: ЕП иска замразяване на евросредствата за Унгария

ЕП иска замразяване на евросредствата за Унгария

Свят

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 17:26ч.
ЕП иска замразяване на евросредствата за Унгария

ЕП иска замразяване на евросредствата за Унгария

Резолюция, с която призова Европейската комисия и Съветът на ЕС да пристъпят към мерки за замразяване на средствата за Унгария от европейските фондове,

прие четвъртък Европейският парламент с голямо мнозинство -

416 гласа "за", 124 "против" и 33 "въздържал се".

Евродепутатите са на мнение, че договорените между Унгария и ЕК мерки не са достатъчни за справяне със съществуващата постоянна заплаха за финансовите интереси на ЕС, дори и да бъдат приложени изцяло.

Те призовават държавите членки да приложат правилата, обвързващи отпускането на средства със състоянието на законността, за да защитят бюджета на Съюза. Според тях подобни ограничения трябва да бъдат отменени само ако мерките доведат до траен резултат.

По отношение на механизма за възстановяване от пандемията европатламентът изразява съжаление, че поради действията на унгарското правителство средставата все още не са достигнали до унгарските граждани.

Според ЕП опасността от злоупотреба с евросредства в Унгария продължава да съществува и ЕК не трябва да одобрява плана на Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

Европарламентът призовава Комисиятаи Съвета да не се поддават на натиска, който Унгария понякога показва, злоупотребявайки с правилото за гласуване с единодушие.

ЕП отбелязва, че ЕК предложи през септември да замрази 7.5 млрд. евро от средствата за Унгария, като се позова на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки.

След преговори с комисията Будапеща представи 17 мерки, сред които създаване на работна група за борба с корупцията и промени в правилата за възлагане на обществени поръчки, за да отговори на опасенията. Съветът трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство до 19 декември.

Въпреки това, Европейската комисия вероятно ще одобри плана за възстановяване на Унгария след пандемията през следващата седмица. По този начин ще се запази възможността за изплащане на средства от ЕС по-късно, но те ще бъдат задържани, докато унгарското правителство не изпълни всички договорени условия, отбелязва Ройтерс.

Според схемата за възстановяване на ЕС Унгария може да получи 5.8 млрд. евро безвъзмездни средства, за да дигитализира и направи икономиката си по-природосъобразна. Будапеща има спешна нужда от

тези пари на фона на растящата инфлация и покачващите се разходи по заеми.

Следващата седмица Еврокомисията вероятно ще препоръча на правителствата на страните членки да спрат 65% от трансферите от бюджета на ЕС за Унгария, или около 7.5 млрд. евро, докато не бъдат изпълнени договорените условия.

Съгласно споразумението с Комисията Унгария трябваше да предприеме действия по част от ключовите проблеми до 19 ноември, но предварителната оценка е, че предприетите стъпки все още не са достатъчни.

mediapool.bg