Кламер БГ - Новини: ЕНП с лидер Мария Капон призова за отхвърляне на всяка политика от типа на руската

ЕНП с лидер Мария Капон призова за отхвърляне на всяка политика от типа на руската

България

|
Ср, 19 Март 2014г. 12:44ч.
ЕНП с лидер Мария Капон призова за отхвърляне на всяка политика от типа на руската

"Решението на президента Путин за практическо анексиране на Крим и присъединяването му към Руската федерация е нагъл акт в разрез с международното право, който поставя един голям въпрос пред света и пред България в частност, а именно как може да се отговори на една имперска инвазия и брутално териториално разширение, което директно накърнява чужд държавен суверенитет". Това се казва в позиция на Единната народна партия (ЕНП), разпространена в сряда.

"Очевидно в глобален план трябва да бъдат изработени механизми, които ефективно да препятстват подобна политика, защото през 2008 г. практическото анексиране на Южна Осетия и Абхазия от територията на Грузия бяха проспани. Кой днес може да защити други територии в Източна Украйна, в които Москва инициира конфликти? Кой ще съхрани Приднестровието или Молдова", питат от ЕНП.

"Европа днес не трябва да допуска голямата грешка на миналото столетие и да смята, че един амбициозен диктатор ще се задоволи само с първата хапка. Така стана с Хитлер през XX век", коментира председателят на партията Мария Капон. По думите й България като страна е решила съществуването си, правейки съзнателен избор между Съветския съюз и Европейския съюз. Този избор е в полза на цивилизацията, а не на империализма", заяви тя.

Единната народна партия апелира към всички политически сили в България да бъдат отговорни пред страната си. "Очевидно предстоят изпитания за нас и за целия цивилизован свят. Предстои ни да решаваме проблеми в полза на мира, добрите отношения между народите, но без да проявяваме никаква толерантност към тези, които се опитват да ни върнат крачка назад в човешкото развитие, какъвто е случаят с Владимир Путин", завършва позицията.

mediapool.bg