Кламер БГ - Новини: ЕНП за изборния закон: Скоро властта ще се назначава, а няма да се избира

ЕНП за изборния закон: Скоро властта ще се назначава, а няма да се избира

България

|
Ср, 20 Апр 2016г. 19:03ч.
ЕНП за изборния закон: Скоро властта ще се назначава, а няма да се избира

Гласуването, за разлика от плащането на данъци, е право, а не задължение на българските граждани. Вменяването като дълг на този акт не може да компенсира нежеланието на хората да припознаят днешната политическа класа. Това се казва в позиция на Единна народна партия (ЕНП), разпространена в сряда.

Според формацията най-голямата опасност е затварянето на вратата пред нови политически партии с въвеждането на квадратче с обозначение "Не подкрепям никого". То е предназначено, за да повиши изкуствено избирателната активност и реално ще вдигне 4-процентната бариера за влизане в парламента. Така за преминаване на прага за достъп до Народното събрание ще са нужни хиляди гласове повече, а съществуващите в момента големи партии ще преразпределят повече мандати за себе си, твърди ЕНП.

Експертите ѝ коментират и идеята за дерегистрация на негласувалите. "Ваденето от избирателните списъци е любопитно нововъведение, след като 26 години никой не намери воля и ресурс да извади мъртвите души от избирателните списъци".

"Определянето на четири мандата за избирателен район "Извън страната“ за около 2 милиона наши сънародници, поставя на дневен ред логичната хипотеза, че цялото Народно събрание трябва да се състои най-много от 20 човека. В противен случай трябва официално да обявим, че тези наши сънародници са с по-малко права от нашите и българският им паспорт им дава частично гражданство", казват ЕНП.

Партията приветства предложението за въвеждане на електронно гласуване, но се съмнява, че то ще се реализира поради отпадането на електронната идентификационна карта. "Текстът прилича по-скоро на добро пожелание за нещо, което няма да се случи", отбелязва ЕНП.

Партията припомня, че решението да се премине към централна номерация с теглене на жребии на последните местни избори бе атакувано и отхвърлено от българския съд на всички инстанции, а днес ГЕРБ се опитва през задната врата да прекара същия текст. "Забраната за съставяне на коалиции на местни избори е абсолютно нерелевантна, след като е разрешено за парламентарни избори".

"Очевидно е, че ГЕРБ иска да загради изборния терен само за себе си и предлага законодателство, което ограничава демокрацията в страната и атакува правата на гражданите, заложени в Конституцията. Поправките водят до монополизиране на властта и затваряне на политическата система в тясна политическа прослойка, зависима от олигархията", заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

Социолог: Четвърто поредно мнозинство посяга на изборните правила

В България страдаме от силен дефицит на легитимност на изборния процес. Всяко Народно събрание посяга на предизборните правила. Четвърто поредно мнозинство го прави, а това е пагубно, защото продължава да руши легитимността на изборите и показва на избирателя, че изборните правила се правят в интерес на управляващите. Така социологът от "Галъп" Димитър Ганев коментира пред БНР предложените промени в Изборния кодекс, които ще се гласуват окончателно в четвъртък.

Според Ганев предсрочни парламентарни избори в момента може да предизвика единствено ГЕРБ, защото никоя друга политическа сила няма интерес от такива избори. ГЕРБ може да се чувства доста по-комфортно в следващ парламент, защото някои партии няма да влязат, а други ще бъдат с по-малка относителна тежест. Няма съмнение, че оформящият се еднополюсен модел с гравитиращи около основната политическа сила малки партии все повече превръща външните битки във вътрешни. Голямата битка започва да влиза вътре в партията, смята Димитър Ганев.

В коментар за промените в изборните правила социологът направи пряка връзка между задължението за гласуване и графата "Не гласувам за никого", подчертавайки, че не можем да задължим избирателя да гласува, без да има възможност да не гласува за никого: "Хем си изпълнил гражданския си дълг, хем не си гласувал за никого. От това печелят мобилизираните, дисциплинирани електорални тела."

Една от добрите новини около Изборния кодекс е забраната да се публикуват социологически проучвания по време на предизборната кампания, посочи още Димитър Ганев. По думите му, в рамките на предизборната кампания се появяват агенции-фантоми, които се опитват да влияят върху общественото мнение в дните преди вота и нарушават репутацията на цялата гилдия, защото всички агенции попадат под общ знаменател.

Дни преди изборите почти всички агенции огласяват последните си сондажи, които хората погрешно разчитат като прогнози и това без съмнение влияе върху общественото мнение – така Ганев аргументира подкрепата си за въвежданата промяна. По думите му, ако с тези последни проучвания социолозите не са "познали" резултата, започва да се говори за плащане от политически партии на определени социологически агенции и за манипулации.

Като друга положителна промяна в изборните правила Ганев открои промяната на броя на членовете на общинската избирателна комисия от 19 на 39.

mediapool.bg