Кламер БГ - Новини: ЕК представи Covid-сертификата, страните ще решават как и за какво да го използват

ЕК представи Covid-сертификата, страните ще решават как и за какво да го използват

Европа

|
Ср, 17 Март 2021г. 16:49ч.
ЕК представи Covid-сертификата, страните ще решават как и за какво да го използват

Европейската комисия представи днес законодателното си предложение за сертификат за Covid-19, който да позволи свободното пътуване през лятото и да е в подкрепа на изпитващия затруднения туристически сектор. Основни елементи на регламента са достъпни и сигурни удостоверения за всички граждани на ЕС, недискриминация, само съществена информация и защитени лични данни

ЕК предлага създаването на валиден в целия блок зелен дигитален сертификат, който ще комбинира информации за ваксинации, за тестове и за възстановяване от прекараното заболяване. Той ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19.

Комисията призовава Съвета на ЕС и Европейския парламент да одобрят законопроекта до лятото.

ЕК предлага удостоверението да бъде безплатно, електронно, с възможност да се разпечата, и да съдържа данни за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за по метода PCR или с бърз антигенен тест.

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци сертификатите да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване.

Комисията ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС и на ЕК.

Удостоверенията ще бъдат издавани на езика на държавата, която ги изготвя, и на английски език. Те ще съдържат QR-код за проверка в система, поддържана от комисията.

Предлага се използването на новите документи да бъде прекратено с решение на Световната здравна организация, с което се обявява край на пандемията.

Удостоверения ще могат да издават и проверяват също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

ЕК допълва, че до лятото ще предложи насоки за безопасност в областта на туризма.

ЕС ще изготви списък на чуждите държави, чиито удостоверения за преболедували или ваксинирани ще бъдат признавани автоматично. Това съобщиха в сряда европейски служители, запознати с бъдещите намерения, свързани с предложените от Европейската комисия днес нови документи за улеснено пътуване.

Те уточниха, че за преболедувалите се предвижда удостоверенията да важат 180 дни, а след това ще трябва да бъдат подновявани. Този срок подлежи на промяна, ако науката докаже, че придобитата естествена защита срещу новата болест трае по-дълго. Ако учените установят, че защитата от ваксините също е временна, може също да се наложи подновяване на удостоверението.

За ваксинираните с препарати, за които няма одобрение в ЕС, ще бъде необходимо да бъдат изследвани за антитела. Ще трябва това изследване да бъде направено 10 дни преди проверката на удостоверението. Държавите от ЕС ще могат по своя преценка да освобождават от това изискване. Държавите ще имат свободата да преценят за какво друго, освен при пътуване, може да послужат удостоверенията - например за осигуряване на достъп до хотели, ресторанти, развлечения.

Предвижда се ЕС да вложи в новата електронна система за проверка на удостоверенията 50 милиона евро. През май системата може да бъде готова и държавите да се свържат към нея през юни. Дотогава се очаква законопроектът на комисията да бъде приет, за което ще бъде нужно одобрение от Европейския парламент и от квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Как цифровото зелено удостоверение ще улесни безопасното свободно движение, какъв ще е неговият формат, как ще се спазва правото на свободно движение в ЕС, как ще се обработват личните данни – отговорите на тези и други въпроси можете да откриете в рубриката "Въпроси и отговори — цифрово зелено удостоверение" на страницата на Европейската комисия.

mediapool.bg