Кламер БГ - Новини: ЕК се заема със собствеността на медиите и политическата реклама

ЕК се заема със собствеността на медиите и политическата реклама

Европа

|
Четв, 03 Дек 2020г. 15:31ч.
ЕК се заема със собствеността на медиите и политическата реклама

Европейската комисия представи в четвъртък своя План за действие за укрепване на европейската демокрация, който ще адресира проблеми като непрозрачната собственост на медиите, политическата реклама и дезинформацията.

Обещанието на ЕК е, че няма да бъдат пропуснати онлайн платформите, политическите рекламодатели и политическите консултанти. Комисията също така ще преразгледа правилата за финансиране на европейските политически партии.

Медийни босове и сигурността на журналистите

ЕК ще предложи мерки в подкрепа на медийния плурализъм, които ще са свързани с разкриване на действителните собственици на медиите и мониторинг върху държавната реклама. Това ще се случи чрез специална европейска процедура по обзор на собствеността върху медиите. Това са два от основните проблеми на медийния пазар в България – установяване на контрол върху редица медии чрез разпределяната от държавата реклама и непрозрачната медийна собственост.

Комисията обещава да предприеме и мерки, свръзани с безопасността на журналистите, както и да започне инициатива за тяхната защита от съдебни дела, чиято единствена цел е запушване на устата на медии и журналисти.

"С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да правят своя избор по начин, който им позволява да изразяват мнението си свободно. Фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество трябва да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Медиите не са просто икономически сектор. Те са един от стълбовете на демокрацията. Журналистите продължават да са атакувани и имат нужда от защита", коментира заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова. Комисията ще обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналисти.

По отношение на делата за сплашване на журналисти, Йоурова разказа, че е разбрала за тях от дъщерята на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция. Приживе срещу нея са били заведени 47 съдебни дела, които са имали за цел да я накарат да млъкне. Комисията ще предвиди финансиране за оказване на правна помощ на журналисти, срещу които има заведени такива дела.

"С плана ще се предложат действия за повишаване на защитата на журналистите и за борба с дезинформацията, като същевременно се защитава напълно свободата на изразяване", коментира Йоурова.

Честни избори

През Европейската мрежа за сътрудничество в областта на изборите ЕК ще лансира нов оперативен механизъм за гарантиране на честността и сигурността на изборите.

Планът за действие предлага да се подобри съществуващият инструментариум на ЕС за противодействие на чуждата намеса в изборите. Ще се разработват нови правни процедури, които ще позволяват налагането на финансови санкции на извършителите на подобни злонамерени намеси.

"Да направим така, че сайтовете да не могат да правят пари от дезинформация", каза Йоурова.

Комисията трябва да изпълни своя план за действие за подкрепа на европейската демокрация до 2023 г.,което е година преди изборите за Европейски парламент.

mediapool.bg