Кламер БГ - Новини: ЕК пусна парите за инсталацията за парно от боклук в София

ЕК пусна парите за инсталацията за парно от боклук в София

България

|
Пет, 20 Март 2020г. 18:27ч.
ЕК пусна парите за инсталацията за парно от боклук в София

Европейската комисия одобри отпускането на над 77 млн. евро за изграждането на когенерация за производство на ток и парно от отпадъци към една от мощностите на "Топлофикация – София". Това съобщиха в петък от Брюксел.

Европейското финансиране е една част от средствата за изграждането на проекта, който се очаква да струва общо близо 370 млн. лева. От тях около 180 млн. лева са от оперативната програма "Околна среда" (сумата включва европейското финансиране, одобрено в петък, плюс националното съфинансиране). Останалата сума се осигурява от Столичната община, която е собственик на топлофикационното дружество. Средствата идват от заем от Европейската инвестиционна банка, който вече е договорен.

Инсталацията за комбинирано производство на енергия от боклук трябва да бъде направена на площадката на ТЕЦ "София". В нея трябва да се изгаря гориво, произведено от отпадъците, изхвърляни от столичани. То се произвежда в завода за боклука на столицата, финансиран също от Европейската комисия. Изграждането на инсталацията за оползотворяването на отпадъците в "Топлофикация – София" беше едно от изискванията на Брюксел за отпускането на пари за завода за боклука.

Капацитетът на бъдещата инсталация в ТЕЦ "София" ще е 180 000 тона модифицирани отпадъци на година. Горивото трябва да се предоставя от Столичната община безплатно, което пък трябва да намали разходите на "Топлофикация-София". В момента заводът за отпадъците произвежда доста по-малко количество от т. нар. RDF гориво.

"Топлофикация" трябва да печели и от продажбата на електричество от когенерацията.

Според изчисленията след изграждането на съоръжението то ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия. Това означава топлинна енергия за 40 000 души и електричество за 30 000 души.

Инсталацията трябва да е готова до 2023 г., но все още не е обявена процедурата за избор на изпълнител.

mediapool.bg