Кламер БГ - Новини: ЕК призовава държавите от ЕС да не затварят границите излишно

ЕК призовава държавите от ЕС да не затварят границите излишно

Европа

|
Пон, 15 Фев 2021г. 15:02ч.
ЕК призовава държавите от ЕС да не затварят границите излишно

Европейската комисия съобщи, че ще изпрати писма до държавите от ЕС да прилагат препоръките, които сами са приели за достъпа през границите.

Ще изразим очакване насоките, предложени от ЕК и одобрени от държавите, да се прилагат, заяви говорител на комисията. Мерките трябва да бъдат съразмерни на заплахата, добави той по повод решенията на някои страни, особено Белгия и Германия, да ограничат свободата на пътуване като противоепидемична мярка.

Би било опростено да се говори само за Белгия и Германия, заяви говорителят. Той допълни, че все още няма отговор на настояванията на комисията белгийските власти да обяснят как осигуряват спокойно движение поне за превозвачите. Попитан дали Брюксел и Берлин нарушават правото на ЕС, говорителят каза, че нещата в областта на правото не са толкова прости.

По думите на говорителя затварянето на границите без съгласуване с останалите страни от ЕС може да създаде препятствия пред свободното движение. Препоръките трябва да служат за насока в действията на държавите, посочи той.

mediapool.bg