Кламер БГ - Новини: ЕК представя докладите за България и Румъния за правосъдие и вътрешни работи

ЕК представя докладите за България и Румъния за правосъдие и вътрешни работи

Европа

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 08:38ч.
ЕК представя докладите за България и Румъния за правосъдие и вътрешни работи

Европейската комисия ще представи във вторник годишните си докладите за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Прогнозите са наблюдението над двете страни в областта на правосъдието и вътрешните работи да продължи поне още година. Това са заявили два независими европейски източника един от друг пред "Клуб Z".

Двата доклада ще бъдат представени в Страсбург след колегиума на комисарите. Той ще се проведе във френския град, заради пленарното заседание на Европейския парламент, съобщава БНР.

При встъпването си в длъжност преди четири години председателят на Европейската комисия Жат-Клод Юнкер обеща, че наблюдението над двете страни ще приключи до края на мандата му, ако България и Румъния покажат убедителни резултати в борбата с корупцията. Това обаче не се случва вече 12 години.

ЕК иска да спази обещанието си и има политическите мотиви за това преди европейските избори догодина, но констатациите ѝ за правосъдните реформи и особено за борбата с корупцията в България и Румъния засега не ѝ позволяват да предложи на държавите членки да гласуват за прекратяване на наблюдението. Това твърди един от източниците на "Клуб Z".

Според него ЕК "ще се постарае да продаде както обикновено" очаквания доклад за България като "обективен", но стилистиката му ще позволява той да бъде представен в положителна светлина.

За България се очаква да бъде отчетен напредък по всички шест показателя, по които страната ни е наблюдавана. Няма да има нови препоръки извън 17-те от миналогодишния доклад.

Докладът за Румъния ще бъде много по-критичен от българския заради отменените от сегашното ляво правителство антикоурпционни мерки, за които тази страна получи високи оценки в предишните доклади. ЕС наблюдава Румъния по четири показателя, тъй като смята, че тя има проблеми само с правосъдието, но не и с организираната престъпност за разлика от България.

"Вероятно догодина наесен, преди края на мандата си, ЕК ще излезе с още един документ с характер на оценка", казва единият от източниците пред "Клуб Z". Той не е пожелал да бъде цитиран поименно заради политическата деликатност на въпроса.

Източникът не уточни какъв ще бъде документът, който тя ще предложи догодина, и по какво той ще се отличава от досегашните доклади. Предполага се, че този документ ще бъде "препоръка и оценка", която да послужи като основание Механизмът за сътрудничество и проверка, посредством който се извършва наблюдението, да бъде прекратен в обозримото бъдеще.

Това би позволило на Брюксел едновременно да спази обещанието си и да не прави предложение, което държавите членки биха отхвърлили. ЕК става политически уязвима, ако не може да предложи край на мониторинга над двете страни, защото това би говорило лошо за неговата резултатност, за нейната ефективност и за основателността на решението на ЕС да приеме България и Румъния през 2007 година, коментира още неназования европейски източник.

Очаквайте подробности

mediapool.bg