Кламер БГ - Новини: ЕК предлага таван върху цената на руския газ (Обновена)

ЕК предлага таван върху цената на руския газ (Обновена)

Европа

|
Четв, 08 Септ 2022г. 08:25ч.
ЕК предлага таван върху цената на руския газ (Обновена)

ЕК предлага таван върху цената на руския газ (Обновена)

Еврокомисията е взела решение да предложи на Съвета на ЕС да се въведе таван на цената на руския газ, заяви председателят й Урсула фон дер Лайен пред журналисти в сряда. Предложението ще бъде обсъдено на среща на енергийните министри на ЕС в петък. Според проект на документ, цитиран от изданието Politico, става въпрос за пределна цена от 200 евро/МВтч.

Предвижда се още налагането на таван върху приходите на производителите на електроенергия, които имат ниски разходи за това, както и инвестиране на неочакваните печалби на петролните и газови компании в подкрепа на уязвимите домакинства и в чисти собствени енергийни източници. Доставчиците на енергийни услуги пък ще бъдат подкрепени с държавни гаранции за получаване на необходимите им средства за справяне с ликвидната им криза.

"Целта е много ясна. Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва за финансиране на тази жестока война срещу Украйна", коментира тя и посочи, че от началото на войната руският тръбопроводен газ в Европа е намалил дела си от 40 процента на едва 9 на сто в момента.

"Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден доставчик и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единство и солидарност ще гарантират, че ще надделеем! Повишихме готовността си и отслабихме влиянието на Русия върху предлагането на енергия чрез намаляване на търсенето, което позволи общите запаси в хранилищата ни на газ да достигнат 82%", заяви фон дер Лайен в речта си.

По думите й в момента са увеличени доставките на втечнен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от САЩ, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други. "Например, Норвегия доставя повече газ на ЕС в момента, отколкото Русия. Правим огромни инвестиции в местни възобновяеми енергийни източници чрез инициативата RePowerEU", допълни председателката на ЕК.

Тя посочва, че заради манипулирането на пазарите на газ е засегнат и пазарът на електроенергия. "Изправени сме пред астрономически цени на електроенергията за домакинствата и предприятията и пред огромна нестабилност на пазара. Ето защо ще предложим набор от незабавни мерки, които ще защитят уязвимите потребители и предприятия и ще им помогнат да се адаптират", заяви фон дер Лайен.

Според нея се налага интелигентно намаляване на търсенето и ЕК се нуждае от стратегия за изравняване на пиковете в потреблението, които влияят на цената на електроенергията.

"Ще предложим задължителна цел за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове. Ще работим в тясно сътрудничество с държавите членки за постигането на тази цел", заяви председателката на ЕК.

По думите й нисковъглеродните енергийни източници генерират неочаквани приходи, които не отразяват производствените им разходи. "Сега е време потребителите да се възползват от ниските разходи за нисковъглеродни енергийни източници, като например възобновяемите енергийни източници. Затова ще предложим тези неочаквани печалби да бъдат пренасочени, за да се помогне на уязвимите хора и предприятия да се адаптират", допълни тя.

Фон дер Лайен отбеляза, че петролните и газовите компании също са реализирали огромни печалби и затова ще се предложи тези приходи да се инвестират в подкрепа на уязвимите домакинства и да инвестират в чисти собствени енергийни източници.

Предприятията за енергийни услуги ще бъдат подпомогнати с държавни гаранции за получаване на заеми за справяне с нестабилността на пазарите. "Понастоящем от тях се изисква да предоставят неочаквано големи по размер средства, което застрашава техния капацитет за търговия и стабилността на бъдещите пазари. По този начин ще помогнем за улесняване на подкрепата за ликвидността от страна на държавите членки за енергийните дружества", каза още фон дер Лайен.

Руският президент Владимир Путин се подигра на опитите на Запада да ограничи цените на руския петрол и природен газ, като ги нарече "глупост". Той констатира, че търсенето на тези енергоносители на световните пазари е толкова голямо, че Русия "няма да има никакви проблеми" да ги пласира, тъй като има достатъчно клиенти в Азия.

Путин каза, че яко "някой се опита да реализира това глупаво решение, то няма да доведе до нищо хубаво за онези, които вземат тези решения. Има договорни задължения".

Ние просто няма да изпълняваме някакви политически решения, които противоречат на контрактите, продължи той. "И въобще няма да доставяме нищо, ако противоречи на нашите интереси. Нито газ, нито нефт, нито въглища, нито мазут. Тези, които искат да ни наложат нещо, днес не са в позиция да ни диктуват своята воля", каза Путин в сряда в реч, произнесена пред участниците в Източния икономически форум в град Владивосток.

mediapool.bg