Кламер БГ - Новини: ЕК одобри 71 млн. евро за спешната медицинска помощ в България

ЕК одобри 71 млн. евро за спешната медицинска помощ в България

България

|
Ср, 12 Дек 2018г. 18:44ч.
ЕК одобри 71 млн. евро за спешната медицинска помощ в България

Европейската комисия одобри отпускането на 71 милиона евро за модернизирането на спешната медицинска помощ в България, съобщиха от представителството на ЕК в София.

С безвъзмездната помощ по проекта, който е на обща стойност 163.5 млн. лева, ще бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа.

Ще бъдат купени и 400 нови линейки, оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства.

С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ у нас.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу заяви, че с този проект значително ще се подобри качеството и достъпността на здравеопазването в България. "Той е нагледно доказателство за практическата полза от политиката на сближаване като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани", казва Крецу.

Първите нови линейки по проекта за модернизиране на спешната помощ трябва да пристигнат през първата половина на 2019 година, а до края на следващата година трябва да са налични всички 400 нови линейки. Това каза преди дни здравният министър Кирил Ананиев.

"Нашето желание е до края на 2019 г. да получим всичките линейки, за да можем да осигурим местата, където има най-голяма нужда от тях и където са най-амортизирани. Това го казвам, защото считам, че този проект е много важен за влизането на новия здравноосигурителен модел и съответно преструктуриране на болничната помощ", обясни Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

Според него изпълнението на проекта е застрашено от забавяне само при обжалване на обществените поръчки.

"Иначе в Министерството на здравеопазването преди една година този проект беше сложен на трупчета. За няколко месеца направихме много сериозни усилия и той се осъществява успешно. Надявам се да нямаме големи препятствия, независещи от нас, за да изпълним посочения срок", коментира още той.

mediapool.bg