Кламер БГ - Новини: ЕК иска ограничаване на отоплението в обществените сгради

ЕК иска ограничаване на отоплението в обществените сгради

Европа

|
Четв, 14 Юли 2022г. 16:26ч.
ЕК иска ограничаване на отоплението в обществените сгради

ЕК иска ограничаване на отоплението в обществените сгради

Европейската комисия се очаква да предложи следващата седмица на страните членки на ЕС ограничаване на отоплението до 19 градуса, а на климатизацията - до 25 градуса, в обществените сгради. Целта е да бъде намалено потреблението на природен газ в съюза, става ясно от проектодокумент, цитиран от Франс прес.

С цел да се приспособи по-добре към драстичния спад на руските газови доставки и дори евентуалното им спиране, Брюксел предлага мерки, които биха спестили необходимостта от между 25 и 60 милиарда кубични метра годишно.

"Ако действаме сега, бихме могли да ограничим с една трета последиците от внезапно спиране" на доставките, отбелязва ЕК в документа, който ще бъде публикуван на 20 юли и все още подлежи на поправки.

Около 11 милиарда кубични метра газ може да се спестят от ограничаване на отоплението и охлаждането на сградите, между 4 и 40 милиарда кубични метра - от икономии на необходимите количества за производство на електричество, и 10-11 милиарда - от индустрията, която вече намали своето потребление заради скока на цените на "синьото гориво", пише в текста.

Европейската комисия подкрепя алтернативни източници на отопление и призовава за провеждане на комуникационни кампании, които да убедят хората да намалят зададената температура за отопление с 1 градус тази зима.

На "защитените клиенти" по смисъла на европейското законодателство - домакинствата, социалните услуги, малките и средни предприятия - се пада дял от по-малко от 37 процента от общата консумация в ЕС и "симулациите показват, че те няма да бъдат засегнати в сериозна степен" от недостига на газ, гласи оценката на ЕК. По тази причина тя предпочита да се съсредоточи върху големите потребители - електрическите централи и индустрията.

В случай на пълно спиране на руските доставки този месец, европейските газови хранилища ще бъдат запълнени на не повече от 65-71 процента преди зимата, предупреждава ЕК, цитирайки прогнози на мрежата на европейските газови транспортни оператори.

Предложенията на ЕК ще бъдат основна тема на срещата на министрите на енергетиката на страните от ЕС на 26 юли в Брюксел.

mediapool.bg