Кламер БГ - Новини: ЕК дава насоки за прилагане на визовите ограничения спрямо граждани на Русия

ЕК дава насоки за прилагане на визовите ограничения спрямо граждани на Русия

Европа

|
Четв, 05 Май 2022г. 14:33ч.
ЕК дава насоки за прилагане на визовите ограничения спрямо граждани на Русия

ЕК дава насоки за прилагане на визовите ограничения спрямо граждани на Русия

Европейската комисия представи днес насоки за издаването на визи на гражданите на Русия предвид въведените ограничения, свързани с войната в Украйна.

Комисията отбелязва, че от право на визови облекчения са лишени членовете на руски официални делегации, представителите на федералните и местните власти, на Конституционния и на Върховния съд на Русия, притежателите на дипломатически паспорти и бизнесмени и представители на търговски дружества. Мерките не засягат обикновените руски граждани, които подадат заявление за виза.

Препоръчва се занапред молбите за виза да се разглеждат не за 10, а за 15 дни, като при оценките се взима предвид невъзможността на руските граждани да извършват разплащания в ЕС, което поставя под въпрос спазването на изискването да разполагат с достатъчно средства за престой. Въвежда се нова възможност за преоценка на издадените многократни визи предвид настъпилите промени. Отбелязва се, че занапред държавите от ЕС трябва допълнително да взимат предвид заплахата от руските граждани за сигурността и обществения ред, когато издават разрешения за визи.

Според ЕК е необходимо руските граждани, които учат в ЕС, както и руските журналисти и спортисти, да не бъдат затруднявани при получаването на документи за пътуване и престой. Комисията предвижда по-задълбочени проверки от консулствата по местоживеене на исканията на руснаци за издаване на транзитни визи, когато искат да преминат през ЕС от Сърбия, Турция или Обединените арабски емирства. Предвижда се издаването на визи за руснаци да бъде постоянно свързано с проверки в Шенгенската информационна система и в данните на Интерпол, както и за връзки с включените в европейските санкционни списъци.

Комисията предлага да се прекратят двустранните визови споразумения на държави от ЕС с Москва, когато предвиждат безвизово пътуване за притежатели на руски служебни или специални паспорти. Държавите от ЕС следва да прилагат останалите двустранни споразумения така, че да се отчитат наложените срещу Русия санкции.

mediapool.bg