Кламер БГ - Новини: ЕК: Преговорите по новите санкции срещу Русия продължават

ЕК: Преговорите по новите санкции срещу Русия продължават

Европа

|
Пет, 13 Май 2022г. 14:38ч.
ЕК: Преговорите по новите санкции срещу Русия продължават

ЕК: Преговорите по новите санкции срещу Русия продължават

Преговорите по новите санкции срещу Русия, които Европейската комисия предложи, все още продължават в Съвета на ЕС. Това заяви говорител на комисията. Той добави, че засега няма новини, които да съобщи по този въпрос.

ЕК предложи на 4 май нови санкции срещу Москва, които включват ембарго на руския петрол, отстраняване на още руски банки от системата за международни разплащания SWIFT, спиране на излъчването на три руски телевизии. Предвиждат се също санкции срещу високопоставени руски военнослужещи, отговорни за военните престъпления в Украйна.

По-рано днес европейското издание на сайта "Политико" съобщи, като се позова на европейски дипломати, че е възможно предложенията на ЕК да бъдат одобрени скоро, с изключение на петролното ембарго, за което ще продължи да се търси необходимото единодушие. В началото на седмицата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че следващата седмица европейскте външни министри може да обсъдят въпроса на среща в Брюксел, ако до неделя посланиците на държавите от ЕС не постигнат споразумение.

mediapool.bg