Кламер БГ - Новини: Е-системата за популационен имунитет за 26 400 лв. отива на боклука

Е-системата за популационен имунитет за 26 400 лв. отива на боклука

България

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 13:37ч.
Е-системата за популационен имунитет за 26 400 лв. отива на боклука

Министър Кацаров анонсира създаването на електронната система през юни 2021 на пресконференция заедно с д-р Недялко Калъчев, собственик на веригата лаборатории

Електронната система за популационен имунитет, създадена по времето на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, спира да се поддържа. Това разпорежда със своя заповед настоящия здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Създаването на електронната система бе анонсирано от Кацаров на 21 юни 2021 г. и целта бе да се установи колко души са се срещали с коронавируса преди предстоящата тогава четвърта вълна на епидемията. Идеята бе да се обобщи информацията за всички ваксинирани, преболедували и тествани с различни видове тестове и да се интегрират данните от всички лаборатории, болници и други здравни заведения. Като се отчитат не само PCR и антигенни тестове, но и тестовете за антитела, които тогава бяха извън обхвата на статистиката. В последствие чрез елиминиране на дублиращи се ЕГН-та трябваше да се получи "най-малкия брой хора, които са се срещали до момента с вируса".

Почти месец по-късно, на 19 юли, със своя заповед Кацаров разпореди създаването на Информационна система за популационен имунитет.

В отговор на запитване на Mediapool от МЗ съобщиха тогава, че разработването на информационната система за популационен имунитет е възложено на "Скайуер Груп" ЕООД със собственик Михаил Калъчев. Поръчката, която е на стойност 26 400 лв. с ДДС, е била възложена директно на фирмата, която е разработчик на лабораторен софтуер.

Официални данни от електронната система за това колко хора са се срещали с вируса така и не бяха представени никога от Министерството на здравеопазването. С времето темата изгуби и актуалност, след като стана ясно, че преболедуването и първичната имунизация дават само временно висока имунна защита срещу вируса и беше възприета стратегията с поставяне на бустерни дози. В началото на октомври 2021 г. от МЗ казаха за Mediapool, че

"информационната система за популационен имунитет е във финален етап на разработка и предстои обвързване с данни от Националната здравноосигурителна каса".

"Независимо от стартиралия процес на събиране на данните чрез портала https://immustat.eu/

и разработена платформа за справки за контрол на процеса по отчитане на лечебните заведения от страна на регионалните здравни инспекции https://control.immustat.eu/jasperserver/

към момента Информационната система за популационен имунитет не е завършена в цялост. В тази връзка е отпаднала необходимостта от поддържането от Министерство на здравеопазването на Информационна система за популационен имунитет, поради което заповедта, с която е създадена се отменя", се посочва в мотивите на Меджидиев към заповедта, с която електронната система спира да се поддържа.

"С отмяната на Заповед № РД-01-606/19.07.2021 г. отпада задължението на всички лаборатории и лечебни заведения, в структурата на които има лаборатории, които извършват изследвания за Covid-19 да предоставят информация за извършените изследвания в Информационна система за популационен имунитет. Преустановява се достъпът до Информационна система за популационен имунитет на всички задължени субекти по Заповед № РД-01-606/19.07.2021 г.", се казва още в мотивите.

Отмяната на заповедта за създаването и поддържането на електронната система за популационен имунитет е в съответствие с Решение № 3618 от 15 април 2022 г. на Върховния административен съд, с което се отменят разпоредби от Наредба № 21 на МЗ за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести. На основание на една от отменените разпоредби Кацаров е издал заповедта за създаването на системата запопулационен имунитет.

mediapool.bg