Кламер БГ - Новини: Дъщерната банка на КТБ "Креди Агрикол България" също е под надзор на БНБ

Дъщерната банка на КТБ "Креди Агрикол България" също е под надзор на БНБ

България

|
Нед, 22 Юни 2014г. 19:50ч.
Дъщерната банка на КТБ "Креди Агрикол България" също е под надзор на БНБ

Българската народна банка (БНБ) постави под надзор и банка "Креди Агрикол", която е дъщерна на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу която бяха взети същите мерки от централния трезор в петък и сметките й бяха блокирани, след като се оказа, че предишния ден масирани тегления на пари от банката са застрашили дейността й. Освен това банковият регулатор е решил заедно с правителството да предприеме действия за увеличаване на ликвидността на поставената Целта е на 21 юли в 9 часа да отворят всички клонове на банката, чийто основен акционер е Цветан Василев, който от седмици е във война с депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

Оздравяването на банката, на чиито акционери бе отнето разпореждането с активите, ще стане като държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ) се включат в увеличаване на капитала на финансовата институция и на практика станат акционери в нея, става ясно от прессъобщение на БНБ в неделя.

Развитието на нещата по сходен начин, бе прогнозирано от депутата от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната парламентарна комисия в предишния парламент Менда Стоянова. По-рано през деня тя коментира пред БНР, че вариантът е Фондът за гарантиране на влоговете да стане акционер в КТБ чрез принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в него.

Действията на БНБ на практика дават отговор на обявената оферта от единия от акционерите в банката – руската "Внештогрбанк" (ВТБ), която държи пряко под 10 на сто и чрез свое дружество други около 30 процента, да придобие по-голям дял в банката, която до петък се контролираше от дружеството "Бромак" на Цветан Василев. Така засега ВТБ остава без права в КТБ.

ББР и ФГВБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти, заявяват от Централната банка. Не е ясно засега колко пари трябва да осигурят двете финансови институции и какви дялове съответно ще им донесат те.

Вероятно това ще се разбере след като независим външен оценител по поръчка на квесторите извърши анализ на на активите и пасивите на на банковата група, което трябва да стане до десет дни, според съобщението на БНБ. В него се посочва, че ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури.

Решението за увеличаване на капитала трябва да се реши проблема с недостига на ликвидност и в дъщерната на КТБ бивша банка "Креди Агрикол – България", която бе прекръстена наскоро на банка "Виктория" и за неин шеф бе назначена дъщерята на Цветан Василев – Радосвета Василева. Сега Василева и останалите членове на на управителния и на надзорния съвет на "Креди Агрикол България" са отстранени, а за квестори са назначени Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева. Така дъщерното дружество на КТБ също затваря врати, но намеренията на БНБ са и неговите офиси да започнат работа на 21 юли в 9 часа.

От БНБ изрично подчертават, че недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

mediapool.bg