Кламер БГ - Новини: Дъщерите на Обама участвали в протестите след смъртта на Джордж Флойд

Дъщерите на Обама участвали в протестите след смъртта на Джордж Флойд

Свят

|
Вт, 08 Юни 2021г. 09:37ч.
Дъщерите на Обама участвали в протестите след смъртта на Джордж Флойд

Дъщерите на Обама участвали в протестите след смъртта на Джордж Флойд

Дъщерите на 44-я американски президент Барак Обама са участвали в протести, организирани в САЩ от движението Black Lives Matter ("Животът на чернокожите има значение"). Обама разказа това в излъчено в понеделник интервю за телевизия Си Ен Ен.

Масови демонстрации в защита на правата на чернокожите започнаха в САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през май 2020 г., когато полицай използва удушаваща хватка по време на ареста му. Демонстрациите бяха съпроводени със сблъсъци със силите на реда, много случаи на мародерство и вандализъм.

По повод участието на дъщерите му в протестите Обама заяви: "Винаги се тревожа за физическата им сигурност, такава е същността на бащинството". Според експрезидента Саша и Малия, които понастоящем са студентки, "имат тънък усет за доброто и злото". Обама каза още, че за дъщерите му и мнозина техни връстници "е интересно не само да вдигнат шум", а "да променят системата".

Бившият бял полицай, причинил смъртта на Джордж Флойд, поиска на 3 юни да бъде освободен условно от затвора, като бъде приспаднато времето, което вече е прекарал в ареста. Той бе признат за виновен в непредумишлено убийство. Прокуратурата настоява Дерек Шовин да остане зад решетките 30 години. Присъдата се очаква по-късно този месец.

mediapool.bg