Кламер БГ - Новини: Държавната ТЕЦ дадена на прокурор заради манипулации на цените на тока

Държавната ТЕЦ дадена на прокурор заради манипулации на цените на тока

България

|
Ср, 23 Март 2022г. 11:03ч.
Държавната ТЕЦ дадена на прокурор заради манипулации на цените на тока

Снимка: БГНЕС

МВР подозира, че длъжностни лица от държавната ТЕЦ "Марица-Изток"-2 са манипулирали цената на тока на енергийната борса чрез невключване на част от мощностите. Това е основният извод от проверката на полицията. Материалите са предадени на прокуратурата с предложение да се образува дело за безстопанственост, съобщи силовото ведомство. Полицията смята, че тъй като мощностите не са били включени навреме, държавната централа е пропуснала печалба и така е нанесена щета на бюджета.

Проверката за завишените цени на електроенергията започнаха през септември миналата година. Манипулация се подозираше най-вече в сегмента "Ден напред", предлаган на енергийната борса.

До момента е установено, че за периода 15 юли-3 август миналата година са работили само две генериращи мощност на държавна ТЕЦ. След това е започнало поетапното включване на останалите мощности, което е довело до спад в цената на тока.

"Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени. Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от "ТЕЦ Марица-Изток 2" са осъществили състав на престъпление и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба", пише в съобщението на МВР.

Миналото лято имаше сериозни критики от страна на бизнеса за пасивността на "ТЕЦ Марица-Изток 2". В разгара на кризата с цените на тока в началото на август държавната централа все още не бе започнала да продава на свободния пазар, въпреки че много експерти твърдяха, че това е начинът да се успокои обстановката. Отделно, това бе шанс за предприятието да спечели и да подобри поне малко финансовото си положение.

Едва на 9 август централата обяви, че ще пусне още един блок в експлоатация. След постепенното натоварване на мощностите цената на тока спадна от 340 лв./МВтч до 265 лв./МВтч.

Това е поредната проверка на МВР, която се праща на прокуратурата с мнение да се образува дело. Във вторник бе обявено, че според полицията бивше ръководство на АПИ е сключило неизгоден сделка за поддръжка на ТОЛ системата. Засега няма реакция от страна на държавното обвинение.

mediapool.bg