Кламер БГ - Новини: Държавата ще вложи 50 млрд. лева в образованието до 2030 г.

Държавата ще вложи 50 млрд. лева в образованието до 2030 г.

България

|
Ср, 24 Фев 2021г. 18:48ч.
Държавата ще вложи 50 млрд. лева в образованието до 2030 г.

Правителството прие в сряда "Стратегическа рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България за периода 2021 - 2030 година".

Документът представя приоритетите в развитието на образователната система и определя конкретни цели, дейности и мерки за тяхното изпълнение.

Индикативната оценка на необходимия финансов ресурс за изпълнение на заложените цели през 10-годишния период възлиза на приблизително 50 млрд. лв. Парите ще дойдат не само от държавния бюджет, но и от еврофондовете, включително по линия на Плана за възстановяване на ЕС.

Рамката обхваща ключови процеси в сферата на предучилищното и училищното образование, като достъп до образование, обхват, повишаване на качеството, кариерно ориентиране, дигитализация на учебния процес, иновативни дейности, устойчиво развитие, формиране на нагласи за учене през целия живот, квалификация на педагогическите специалисти и др.

Целта на документа е всички български младежи да завършват училище като функционално грамотни, иновативни, социално-отговорни и активни граждани, мотивирани да надграждат своите компетентности чрез учене през целия живот.

mediapool.bg