Кламер БГ - Новини: Държавата търси 4.5 млн. лева от нарушителите с къщите за гости

Държавата търси 4.5 млн. лева от нарушителите с къщите за гости

България

|
Пет, 12 Юли 2019г. 09:18ч.
Държавата търси 4.5 млн. лева от нарушителите с къщите за гости

Държавата ще се опита да си върне 4.5 милиона лева от собствениците на къщи за гости, които са допуснали нарушения по програмата, съобщи земеделският министър Десислава Танева пред бТВ. За две седмици земеделското министерство е проверило около 300 къщи и е установено, че 15 от тях изобщо не посрещат туристи. Те ще трябва да върнат цялата инвестиция.

Танева съобщава, че по-леки нарушения са открити в 74 къщи за гости. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, каза министър Десислава Танева.

След проверката стана ясно още, че бизнесмен, близък до кмета на Велинград, също ще трябва да връща пари. Нередности не са открити в къщите за гости, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня, съобщава бТВ.

Къщата, построена върху имот на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански, също е сред проверените. Установено е окончателно, че тя не функционира като къща за гости. Манолев подаде оставка, след като случаят бе разкрит при разследване на “Биволъ“

Всички данни от проверката на министерството ще бъдат предадени на прокуратурата, каза още земеделският министър. Бенефициентите от своя страна ще трябва да върнат парите.

“Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела”, каза Десислава Танева.

Министърката коментира и информацията за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости.

“Те работят по предназначение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е представила декларация за конфликт на интереси”, уточни министър Танева.

mediapool.bg