Кламер БГ - Новини: Държавата придвижва продажбата на 31 дка с дюни край Несебър

Държавата придвижва продажбата на 31 дка с дюни край Несебър

България

|
Нед, 08 Дек 2019г. 12:38ч.
Държавата придвижва продажбата на 31 дка с дюни край Несебър

Бившето военно поделение в местността Акротирия край Несебър вече е частна държавна собственост и до края на годината вероятно ще бъде организиран търг за продажбата му. Това стана възможно с решение, взето на заседанието на Министерския съвет миналата сряда, съобщава "Дневник".

Бившото артилерийско поделение в Несебър е било част от системата за брегова охрана. Имотът представлява незастроен терен от 31.3 дка, който се намира в слабо застроената южна част на града. Парцелът е заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, но почти на цялата му територия обаче са разположени високи пясъчни дюни. Това би трябвало да попречи на застрояването му.

Останалите два морски имота, които Министерството на отбраната иска да продаде, са край Поморие и Черноморец.

Теренът край Поморие обхваща местността Кротирия западно от Стария град в Поморие. Имотът представлява урбанизирана територия, върху която има изоставени казарми на терен от над 56 дка.

Теренът в Черноморец също е бивше военно поделение, разположено върху 173 дка. Близо половината от имота се намира върху кръглия полуостров Червенка. Проблем за евентуалния купувач са археологически разкопки на късноантичната крепостна стена в североизточната и западна част на полуострова върху площ от близо 63 дка.

mediapool.bg