Кламер БГ - Новини: Държавата най-сетне вписа "Росенец" за плаж

Държавата най-сетне вписа "Росенец" за плаж

България

|
Пон, 19 Апр 2021г. 19:37ч.
Държавата най-сетне вписа "Росенец" за плаж

Плажът "Росенец", в близост до "Доган сарай", най-сетне официално е отразен в държавните кадастрални регистри като крайбрежна плажна ивица. Площта на новия български плаж е 1412 квадратни метра, като вписването му се е случило в края на миналата седмица. Това съобщи депутатът от "Демократична България" Димитър Найденов във фейсбук.

До момента държавата приемаше терена до "летния сарай" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за земеделска земя.

Преди ден "Демократична България" обяви, че ще внесе в парламента проекторешение за създаване на анкетна комисия за "Росенец".

Дълга битка

"Това е резултатът от дълга институционална битка, на която дадохме начало с Христо Иванов и Ивайло Мирчев на 7 юли 2020 г.", посочи Найденов. Той подчерта, че битката "приключи с победа на свободните граждани над задкулисието".

Реално през юли миналата година тримата акостираха с гумена лодка на плажа, а офицер на НСО поруга флага, който тримата се опитаха да поставят. Последва съдебна сага - за вписването на плажа, за събаряне на незаконни постройки, за осигуряване на достъп до плажа, която продължава.

В крайна сметка в средата на март тази година Христо Иванов постави пилон с българския флаг на плажната ивица. "Това, което виждате тук, е една империя от лъжи и подчинение на българските институции. Ние сме тук, защото мястото е емблематично за целия модел, по който държавата мачка едни и обслужва други - мачка нас и вас и обслужва Доган и неговите приятели в задкулисието. Това е емблема за това как България може да започне да се връща обратно към реалността и простият принцип е един закон за всички", заяви тогава Иванов.

Заповедта

Заповедта за издаване на картата, както и предварителното ѝ изпълнение беше обжалвано от фирма "Стрейтлайн", свързвана с Ахмед Доган и представлявана от арх. Калин Тихолов, които твърдяха, че парцелът е нива.

В средата на януари тази година 30 активисти с кирки и лопати премахнаха райграса, който е поникнал на плажа до лятното имение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в бургаския парк "Росенец".

На 11 март Върховният административен съд (ВАС) отказа да спре предварителното изпълнение на заповедта на шефа на службата по геодезия и кадастър в Бургас за вписване на земите около резиденцията на Ахмед Доган като плаж. Магистратите са потвърдили решението на административния съд в Бургас, който постанови същото.

От думите на Димитър Найденов пред БНР стана ясно, че нанасянето в регистрите се е случило миналата седмица.

"Вече в резултат на нашите действия от лятото насам и по наше искане този плаж фигурира в кадастралната карта като такъв. И по-важното - това е част от моята стратегия да поправя грешката си с гласуването на Общинския съвет от 28 април 2020 г. и обещанието, което поех тогава, да направя всичко възможно да върна пътя на гражданите на Бургас", посочи той.

mediapool.bg