Кламер БГ - Новини: Държавата и Столична община бездействат цял месец за строежа тип "замък" във Витоша

Държавата и Столична община бездействат цял месец за строежа тип "замък" във Витоша

България

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 17:09ч.
Държавата и Столична община бездействат цял месец за строежа тип "замък" във Витоша

Държавата и Столична община бездействат цял месец по спорния строеж, който захапа 43 дка във Витоша, на 200 метра от природния парк. Изграждането му се случва независимо, че на 500 метра от границите на парка по екологична оценка е забранено всякакво строителство, алармираха в понеделник Тома Белев и Владиславо Панев от "Зелено движение", които са общински съветници от "Демократична България". Двамата показаха с дрон "гигантския" строеж тип замък в полите на Витоша.

Бездействие

"Още преди месец настоях за проверка от министъра на околната среда и водите и изисках да наложи принудителна административна мярка спиране, закощото строежът е в нарушение на екологичната оценка. Не е ясно защо това не се случва. Не е ясна и причината, поради която вече 3 седмици общинската комисия по околна среда не се събира, за да разгледа казуса, макар че съм поискал такова обсъждане", разказа Тома Белев.

Владислав Панев уточни, че по документи зад строежа стои Николай Найденов, но според медийни проучвания, всъщност това било инвестиция на бизнесмена Кирил Домусчиев.

Над 6000 квадрата застроена площ и басейни

Както Mediapool вече писа, по документи става въпрос за имот с площ 42999 кв. м.в с. Бистрица, район Панчарево.

Разрешението за строеж е издадено от главния архитект на Столична община Здравко Здравков на 24 февруари и е за жилищна сграда, закрит и открит басейн, обслужваща сграда с гаражи, подземен поливен резервоар, резервоар за питейни нужди, изгребна яма и вграден трафопост с разгъната застроена площ със сутерен – 6655.15 кв.м.,посочва още Белев.

Именно от справката на "Архитектура и градоустройство" се вижда, че инвеститор е Николай Найденов. Решението за одобряване на ПУП е взето от Столичния общински съвет през 2016 г. по инициатива на собственика Найденов.

Съгласно проекта за общ устройствен план на София, имотът попада в "жилищна зона с малкоетажно застрояване в природна среда. В приложение 1 на становището по екологична оценка на същия план е записана мярка - "Предвиденото разширение на устройствената зона в северната част на Бистрица да се ограничи, като се отстои най-малко на 500 метра от границите на Защитена зона Витоша за все още незастроените територии.". Именно това е основната норма, която погазва този текст.

"Големият проблем на България е, че едни хора са по-равни от другите. И за да просперираме, трябва да го преодолеем", заключава Владислав Панев.

mediapool.bg