Кламер БГ - Новини: Държавата забави усвояването на 3 млрд. лв. заради безсмислен спор с ЕК

Държавата забави усвояването на 3 млрд. лв. заради безсмислен спор с ЕК

България

|
Четв, 07 Май 2015г. 18:13ч.
Държавата забави усвояването на 3 млрд. лв. заради безсмислен спор с ЕК

Заради безсмислен спор с Европейската комисия (ЕК), в резултат на който 28 малки града ще получат по 1 млн. лв. годишно безвъзмездна европейска помощ в следващите седем години, държавата забави усвояването на 3 млрд. лева и е на път да запише втора нулева година по новата оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014 – 2020 г.

Това става ясно от разпределението на средствата по ОПРР, след като правителството одобри окончателния вариант на програмата. Очаква се тя да бъде одобрена от Брюксел през юни се посочва в правителственото съобщение.

Одобрението на програмата се забави заради спора между България и ЕК колко града да получат пари по програмата. Въпреки че първоначално България беше заложила само 34-те най-големи населени места, по време на първото управление на Бойко Борисов, заради политически натиск от всички партии бройката им нарасна до 67. В същото време първоначално Брюксел искаше да бъдат финансирани само 6 – 7 големи града, които да бъдат центрове на растеж. След дълги и тежки преговори Брюксел се съгласи в списъка да влязат 39 града. С това обаче разговорите с комисията не приключиха. При втория мандат на Борисов кабинетът продължи с опитите да убеди ЕК в програмата да бъдат включени и останалите 28 по-малки населени места, ,които нямат т. нар. интегрирани планове за развитие както 39-те града от първо до трето ниво. Това означава, че усвояването на средствата от тях допълнително ще се забави.

В крайна сметка България и Брюксел се разбраха финансиране да получат всичките 67 града, но спорните 28 града да бъдат отделени в специална приоритетна ос. Така за тях са предвидени общо 106 млн. евро, става ясно от съобщението на правителството.

Това са смешно малко пари на фона на блокираните над 1.5 млрд. евро по цялата програма. За сравнение сумата от 106 млн. евро за седем години е двойно по-малка от заделените близо 500 млн. лв. само за една година по публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие на регионите" на кабинета "Орешарски".

На практика всеки един от тези 28 града средно ще получи по 3.78 млн. евро за периода 2014 – 2020 г. или по 540 хил. евро годишно, показват разчетите. Този един милион лева годишно ще се използва за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради.

Лъвският пай от разпределението на средствата отива за 39-те големи града – общо 840 млн. евро. От тях най-много средства са за София – 120 млн. евро.

След парите за развитие на градовете най-много средства отиват по перото за ремонт на пътища първи, втори и трети клас – 194 млн. евро.

За развитието на туризма и туристическите атракции е предвиден бюджет от 101 млн. евро. Вместо целенасочени инвестиции в определени обекти по предварително одобрен списък, последно е взето решение всички общини да имат право да кандидатстват за финансиране по програмата за туризъм.

Останалите средства се разпределят за образователна инфраструктура – училища, детски градини, университети (115 млн. евро), здравна инфраструктура – болници и спешна помощ (84 млн. евро) и за социална инфраструктура (51 млн. евро).

Средствата за техническа помощ остават почти същите като през периода 2007 - 2013 г. - 52 млн. евро.

mediapool.bg