Кламер БГ - Новини: Държавата е спряла парите за изхранване на украинските бежанци, настанени в хотели

Държавата е спряла парите за изхранване на украинските бежанци, настанени в хотели

България

|
Нед, 20 Ноем 2022г. 18:13ч.
Държавата е спряла парите за изхранване на украинските бежанци, настанени в хотели

Държавата е спряла парите за изхранване на украинските бежанци, настанени в хотели

Държавата остави украинските бежанци в хотелите за още четири месеца - до 24 февруари, но от средата на ноември е прекратила субсидиите за изхранване на украинците. Това разкриха в неделя украински бежанци, настанени в хотел в Китен, като спирането на средствата за изхранване им е било потвърдено и от кризисния щаб. В момента хотелиерите искат от украинците между 5 и 7 лева на ден за изхранване, но редица от гостите не могат да си позволят да платят.

"За тях е лукс да си заплащат за изхранване. Даже на 16 и 17 ноември изхранвавето при нас бе за сметка на хотела. На 17-и им разяснихме информацията, получиха и съобщение от кризисния център, че изхранването е за тяхна сметка. Предложихме вариант, в нашия хотел изхранването излиза между 7 - 7.50 лева за едни храноден. Той включва за обяд - супа, основно и декерт, а за вечеря основно и десерт. Предложихме им да им го предлагаме за 5 лева, но дори и тоди малък бюджет те не могат да си го позволят", разказа пред бТВ хотелиерът Михаил Загов.

Той бе заобиколен от част от бежанците. До него бе Марина от Мариупол, която се оказа, че три месеца е била в бомбоубежище, а по пътя е ограбена и са й взели всичките парите. Друга бежанка Полина пък сега ще трябва да се откаже от зимни обувки и да плаща на хотелиерите за изхранване.

Проверка на Mediapool показа, че в правителственото решение не се уточнява директно, че се прекратяват средствата за изхранване, а просто се посочва, че 15 лева са за настаняване.

"Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон (хотелите -б.а.), участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лв. (петнадесет лева) без ДДС, респективно 16,35 лева (шестнадесет лева и тридесет и пет стотинки) с включен ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева (осемнадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата", пише в правителственото решение..

Уточнява се, че срествата ще идват от европейските фондове, прилагани в България.

В решението има и изисквания към хотелиерите за предоставяне на "минимално необходимите средства за лична хигиена". Посочва се, че не се предлага почистване на стаите, а се предоставят препарати за почистване, за да могат настанените сами да почистват. Не се предлага услуга пране, а се предоставят перилни препарати и достъп до пералня и сушилня за самообслужване. Допустимо е добавянето на допълнителни легла.

Украинците, които са влезли в България след 1 ноември, обаче вече се настаняват в държавни почивни бази. Преди това те минават през бежанския център в Елхово, където се прави анализ на техните нужди и потребности, за да се прецени към кои бази да бъдат насочени.

Към днешна дата общо 12 800 украинци са настанени в държавни и частни бази за настаняване, каза преди дни министърът на туризма Илин Димитров пред Mediapool.

Под 11 000 от тези украинци се намират в частни хотели, предимно по морето, сочат данните на МВР. Така около 1800 украинци към момента се намират в държавните бази.

mediapool.bg