Кламер БГ - Новини: Държавата все пак може да произвежда натовски боеприпаси

Държавата все пак може да произвежда натовски боеприпаси

България

|
Ср, 29 Март 2023г. 17:47ч.
Държавата все пак може да произвежда натовски боеприпаси

ВМЗ-Сопот, сн. БГНЕС

Държавният завод ВМЗ-Сопот може да произвежда 155-милиметрови снаряди, каквито ЕС планира да доставя на Украйна, каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

Според Стоянов обаче става дума за експериментално, а не за серийно производство на такива боеприпаси в България.

ЕС стартира мащабен план с боеприпаси от този калибър, който има за цел да подпомогне Украйна и да запълни резервите от страните членки, но президентът Румен Радев и назначеното от него правителство се дистанцираха от него.

"ВМЗ са произвеждали такива снаряди, но в такива бройки, които са по-скоро за тестове. Надали има и 500 снаряда, които са произведени, тестовете са успешни, има техническа възможност да произвеждаме, но до момента няма серийно производство", уточни Стоянов, цитиран от БНР.

Българската армия не разполага с резерви от натовския калибър 155 мм.

Миналата седмица ЕС одобри схема, по която на Украйна ще бъдат доставени 1 милион 155-милиметрови снаряди, които имат голяяма унищожителна способност. Държави, което разполагата със запаси, ще могат да ги изпратят, като бъдат компенсирани за това от общ европейски фонд.

ЕС ще финансира обща поръчка на снаряди за Украйна, в която са готови да се включат повечето от странитечленки. България отказа да се присъедини към такава обща поръчка, като министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че Българската армия не използва 155-милиметрови снаряди.

mediapool.bg