Кламер БГ - Новини: Дубайската принцеса, която избра свободата

Дубайската принцеса, която избра свободата

Общество

|
Пет, 05 Юли 2019г. 15:51ч.
Дубайската принцеса, която избра свободата

Избягалата във Великобритания принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин, една от съпругите на дубайския владетел Мохамед бин Рашид ал Мактум, е третият член на династията, разбунтувал се срещу семейния ред.

През октомври 2018 г. в интервю за списание Emirates Women принцеса Хая се захласваше как й е провървяло, че споделя живота си с велик човек, припомня френският в. "Монд".

По думите й от всички знаменитости, с които някога се е срещала, най-силно е впечатлена от съпруга си, 69-годишния Мохамед Ибн Рашид ал-Мактум, властващ над световноизвестния с монументалните си търговски центрове и главозамайващи небостъргачи град.

Още през юни обаче се разбра, че първата дама на Дубай, или поне най-забележителната от всички, тъй като шейх Мохамед има шест жени, е хлопнала вратата и е напуснала семейния дворец. Отначало се оказа в Германия, където като че ли е искала да получи политическо убежище, но в крайна сметка принцеса Хая избяга в Лондон с багажа и децата, а също с твърдото намерение да се разведе с царствения си мъж.

За гражданка на Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) това е дръзка и рискована постъпка. Във федерацията от седем емираства, от които Дубай е най-известното, процедурата по раздяла се регулира от ислямското законодателство и за жените тя е подобна на трасе с препятствия. По правило грижата за децата или законната опека се възлага на мъжете. Както се казва, мъжката и династичната чест задължават. Нищо не трябва да хвръля сянка върху престижа на главата на семейството и на бляскавата аура на микродържвата му.

Преди Хая други две принцеси на Дубай са възставали срещу тази система, но с по-малък успех. През лятото на 2000-та година избяга 17-годишната Шамсал-Мактум, едно от 23-те деца на Мохамед. Момичето беше хванато на улица в Кеймбридж от служители на баща й и насилствено отведено обратно в Дубай, където води почти отшелнически живот.

Осемнадесет години по-късно, през февруари 2018 г., по-малката й сестра, 32-годишната Латифа, на свой ред избяга от бащиния дом. Нейните приключения приключиха край бреговете на Бомбай, когато на яхтата се качват индийски войници, които после я предават на емисарите на шейх Мохамед.

Активистката Радха Стърлинг, директор на неправителствената организация Detained in Dubaï, даже твърди, че Хая предпирела бягството, защото наскоро открила как Латифа страдала от баща си. Вероятно принцеса Хая е едновременно и жертва и свидетел.

Какво казва за това емирът на Дубай? Отначало той се опита да върне своята красавица, като замина за Германия, където тя първоначално се бе установила, но преговорите много бързо приключили. Шейх Мохамед, който се гордее с поезията си, тогава написа сърцеразрирателно стихотворение, което публикува в Инстаграм.

"Ти, изменнице, предаде най-съкровеното – доверието", - страда монархът в присъщия му величествен стил. "Времето на лъжата мина/Няма значение какви сме били ние и каква си ти/ Нямаш вече място до мен/ Все ми е едно ще оцелееш или ще умреш".

Неукротимата принцеса обаче го бе предупредила. В края на интервюто, което тя даде за списание Emirates Women, след дълга възхвала на своя мъж, тя каза:" Помнете, че всички ние сме родени свободни и никой не може да ви сложи в клетка, освен вас самите".

mediapool.bg