Кламер БГ - Новини: Дрон спаси 14-годишно момче от удавяне край плаж в Испания

Дрон спаси 14-годишно момче от удавяне край плаж в Испания

Европа

|
Пон, 25 Юли 2022г. 17:26ч.
Дрон спаси 14-годишно момче от удавяне край плаж в Испания

Дрон спаси 14-годишно момче от удавяне край плаж в Испания

Животът на 14-годишно момче в Испания беше спасен благодарение на новаторска програма с използването на дронове, която бе въведена на плажовете в южноевропейската страна, предаде Ройтерс.

След като момчето започнало да се дави в морето край плаж във Валенсия, до него стигнал дрон, който му спуснал спасителна жилетка и то е успяло да се задържи на повърхността до пристигането на спасителен екип. Пилотът на дрона разказа, че в този момент тийнейджърът е бил в много тежко състояние и че вече почти не е имал сили да плува.

Базираната във Валенсия компания "Дженеръл дроунс" е започнала да работи с испанските плажни спасители през 2017 г., в град Сагунт, северно от Валенсия. Сега компанията разполага с над 30 пилоти и техните дронове помагат на спасителите на 22 плажа в цялата страна.

След като е било извадено на сушата, на момчето бил подаден кислород от медиците в пристигналата линейка и то е било откарано в местна болница, където е прекарало едно денонощие.

За първите шест месеца на тази година при различни инциденти в Испания са се удавили общо 140 души, което е с 55 процента повече спрямо същия период на 2021 г., сочат данните на испанската спасителна служба.

mediapool.bg