Кламер БГ - Новини: Дончева: Пеевски отстъпва от Нова тв и вестниците, но може да се появи в бТВ

Дончева: Пеевски отстъпва от Нова тв и вестниците, но може да се появи в бТВ

България

|
Пет, 08 Ян 2021г. 15:23ч.
Дончева: Пеевски отстъпва от Нова тв и вестниците, но може да се появи в бТВ

"Чувам, че бТВ се купува с руски капитали. Чешки е персонажът, но зад него стоят руски капитали. А Нова тв се купува с американски и Пеевски сдава, защото такова е условието, което е поставено".

Това каза адвокатът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "Алтернативата" по повод продажбата на бТВ, както и предстоящите сделки, с които се "Юнайтед груп" ще купи Нова тв от братята Кирил и Георги Домусчиеви и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тя обаче каза, че "според простия анализ през руските пари Пеевски може да започне да има влияние в бТВ, а в Нова тв и "Канал 3" вече трябва да имат влияние други сили".

Дончева намекна, че това отстъпване на Пеевски от медиите е било поискано от някое от "ключовите чужди посолства и съответните им проекции".

"За вестниците, за телевизиите Канал 3 и Нова тв, които формално са на Домусчиев, мога да се позова само на това, което се говори в журналистическите среди. А то е, че с американски пари са купени медиите на Пеевски. И то са купени, защото въпросът е поставен ребром, че всички тези медии се прехвърлят. Без да се коментира трябва, не трябва и т.н. Казват, че Пеевски не е в България от известно време. Или поне не е в София, тъй като той ръководи руски бизнеси. Смятам, че големите, магистрални решения се взимат там. Той е един изпълнител и ще бъде такъв, докато те имат нужда", каза Дончева.

По думите на Дончева в ДПС няма ново ръководство, въпреки че бяха избрани нови зам.-председатели. "Има Доган, останалото са пеперудки", каза тя.

Попитана дали това, че Йордан Цонев вече е зам-председател на ДПС показва засилване на позициите на Пеевски в партията, тя отговори:

"Данчо Цонев е повратлив човек. Има едни панаирджийски играчки, които като ги натиснете и клоунът започва да се върти. Данчо е така. Той ще бъде за Пеевски, преди това е бил за Христо Бисеров, преди това за Иван Костов".

Дончева коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че няма нищо общо с Пеевски и не го е виждал от години. "При положение, че сте дали определен набор от "тлъстите дробчета" на строителните програми, на определени големи проекти, които произтекоха от КТБ, определени големи бизнеси... как ще кажете "нямам нищо общо, не съм го виждал отдавна"? Ма, няма нужда да го вижда, хич няма нужда", каза тя.

"Нинова не се чисти от олигарси"

Тя критикува и лидера на БСП Корнелия Нинова. "Идеите ѝ, които са известни само за нея, в които аз доста отдавна не виждам връзка със здрав разум, могат да подкрепят един кандидат като Румен Радев", посочи Дончева по повод предстоящите в края на тази година президентски избори.

Според Дончева БСП не се чисти от олигарсите. Повод за думите ѝ бе решението Георги Гергов да бъде изключен от партията. "БСП има съществена роля в производството на българските едри капиталисти. Разбира се в лицето на своята върхушка, която е извадила списъците кой да бъде богат и кой беден. Тя ги е развивала във времето, отстранила е едната част, запазила е другата. Не може да избягате от това. Нали разбирате, че самата Корнелия Нинова, като БСП на "Техноимпекс", също е подставено лице", каза тя.

"Георги Гергов си е олигарх, макар че горкият винаги се е грижил старата партийна номенклатура да му създава имидж, че не е такъв. Но това не променя нещата. Корнелия Нинова не се чисти от олигарси, тя се чисти от хора, върху които вече няма контрол и по някакъв начин нарушават плановете ѝ. По този начин тя се чисти не само от Георги Гергов, но и от десетки хора по места", добави Дончева.

Дончева, чиято партия е в коалиция с "Изправи се. БГ" на Мая Манолова, отказа да каже откъде ще се финансира предизборната кампания на платформата.

Тя добави, че гражданската платформа ще се яви на вота по модела на СДС – ще се ползва регистрация на партии, които ще се обединят в коалиция.

mediapool.bg