Кламер БГ - Новини: Доклад на ЕК уличава чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш в конфликт на интереси

Доклад на ЕК уличава чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш в конфликт на интереси

Европа

|
Съб, 01 Дек 2018г. 17:07ч.
Доклад на ЕК уличава чешкия премиер и милиардер Андрей Бабиш в конфликт на интереси

Ключово становище на правната служба на ЕС уличава министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш в конфликт на интереси като ръководител на правителството, който има сериозни бизнес интереси, предаде Агенция Франс прес, цитирана от БНР.

Адвокатите на ЕК смятат, че двойствената роля на Бабиш като премиер и бизнесмен "представлява конфликт на интереси", тъй като лица на публични длъжности не трябва да решават за плащания от ЕС на компании, върху които имат контрол.

Агенцията прогнозира, че документът ще окаже допълнителен натиск над премиера милиардер, който миналата седмица оцеля при вот на недоверие в парламента, поискан заради предишни твърдения за измами със субсидии от ЕС.

В поверителният доклад с дата от 19 ноември адвокатите на съюз заключили, че бизнес връзките на Бабиш нарушават законодателството на ЕС и могат да послужат като основание евроинституциите да поискат чешкото правителство да връща евросубсидии, посочва още БНР.

В същото време обаче в документа се подчертава, че според европейското законодателство първо националните власти трябва да разрешават такива конфликти.

Последните обвинения се фокусират върху средства от ЕС, платени през 2018 г. на холдинга "Агроферт" на Бабиш.

Еврокомисията започна разследване на "Агроферт", след като чешки активисти за прозрачност на управлението настояха, че Бабиш остава фактическият собственик на конгломерата въпреки опитите си да прикрие бизнеса си.

Бабиш отхвърли обвиненията, като заяви пред чешката агенция ЧТК, че не е в конфликт на интереси и действа според закона.

Европейската "Зелена партия" призова Бабиш да прекрати всички връзки с "Агроферт" и да разреши конфликта на интереси, като посочи, че ако не го направи, трябва да подаде оставка като премиер. В изявлението ѝ се настоява ЕС да се заеме със случая. "Колко е реалистично чешките чиновници да постановят нещо срещу техния премиер", пита партията.

Европейската комисия отказа да коментира изтеклата информация от поверителния доклад, която първо се появи в британския в. "Гардиън" и френския в. "Монд", посочва още БНР. Но посочи, че отблизо следи жалбата срещу чешкия премиер и е в контакт с властите в Прага.

"Макар националните власти да са първата инстанция за предприемане на необходимите мерки, комисията също има отговорност за защитата на финансовите интереси на съюза", гласи позицията на ЕК.

mediapool.bg