Кламер БГ - Новини: Доган вече официално притежава Боянските сараи

Доган вече официално притежава Боянските сараи

България

|
Пет, 01 Март 2019г. 15:33ч.
Доган вече официално притежава Боянските сараи

Обитаваният от години от почетния председател на ДПС Ахмед Доган имот в Бояна, който досега бе собственост на фирма, привидно нямаща нищо общо с него, вече е притежание на Доган, макар и отново пред фирма, но този път негова.

ТЕЦ "Варна", над която Доган миналата година придоби контрол срещу едва 3500 лв. и за пръв път официализира фирмена собственост, е купила дружеството "Делта епсилон", притежаващо Сараите, пише вестник "Капитал" в петък. На каква цена е сключена сделката не става ясно.

До началото на 2019 г. "Делта епсилон" е на Румен Асенов и Красимир Дюлгеров, които имат равни дялове.

Асенов е собственик на "ИСА инженеринг" - компанията, построила самото имение и печелеща редица обществени поръчки на общини и ведомство по времето на управлението на Тройната коалиция. "ИСА инженеринг" е собственик и на СПА комплекса "Исмена" в Девин.

Дюлгеров е основател на фирмата "Тера тур сервиз", която в края на 1990-те години е продадена на фирма на Валентин Златев, преди той самият да оглави "лукойл България".

На 14 януари двамата са джиросали акциите си от "Делта епсилон" на "ТЕЦ Варна", която в края на 2017 г. бе продадена от чешката ЧЕЗ на дружеството "Сигда" на бившия транспортен министър от правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС Данаил Папазов. След преустройство на част от мощностите на въглищната централа за работа на газ, компанията получи договор за студен резерв за близо 3 млн. лв., след като държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" се отказа то своя договор. После Доган получи 70 на сто от фирмата "Сигда" и така реално овладя централата, който после спечели още търгове на "Електроенергийния системен оператор" за над 27 млн. лв., само за да е в режим на готовност.

Малко след влизането на Ахмед Доган в "Сигда" – на 18 септември 2018 г., бордът на директорите на ТЕЦ "Варна" решава да купи дружеството "Делта епсилон", чиято основна дейност е хотелски услуги и кухненска продукция, посочва "Капитал".

ТЕЦ "Варна" вече е създала и дружество "Отманли вилидж", чиято цел вероятно ще е придобиванe и на морските сараи на политика, допълва изданието. За негов управител е назначен арх. Калин Тихолов, който проектира това имение на Доган, разположено върху около 8 декара край пристанището Росенец на 15 км от Бургас. В момента този резиденция е собственост на фирма "Хермес солар", където не се виждат промени.

Тихолов обаче е вписан през 2018 г. като изпълнителен директор на "Стрейтлайн" - компанията, от която "Хермес солар" купи морските сараи през 2014 г. Другите директори са също архитекти от неговото студио - Ния Темиз и Стоян Мирлев.

Името на Тихолов нашумя покрай номинирането му от ДПС през 2013 г за министър на инвестиционното проектиране в кабинета на Пламен Орешарски, но се оттегли още преди да се гласува проектокабинът заради общественото недоволство. Името на Тихолов е замесено в редица скандали с незаконно строителство по морето по негови проекти.

ТЕЦ "Варна" е регистрирала и фирма "Порт логистика Бургас", съобщава вестникът като предполага, че неговата цел ще е да управлява пристанището на централата, на което са се разтоварвали въглищата за работата на мощността. Това дружество се управлява от Данаил Папазов, който, преди да влезе в политиката, беше дългогодишен изпълнителен директор на държавното "Пристанище Варна".

mediapool.bg