Кламер БГ - Новини: Добрич и Шумен пак заплашени от безводие заради дългове на ВиК за ток

Добрич и Шумен пак заплашени от безводие заради дългове на ВиК за ток

България

|
Четв, 24 Септ 2020г. 13:19ч.
Добрич и Шумен пак заплашени от безводие заради дългове на ВиК за ток

Добрич и Шумен са заплашени да останат без вода заради дългове на двете ВиК дружества за ток към "Енерго-Про", надхвърлящи 10.5 млн. лв.

Електроснабдителното дружества обяви в четвъртък, че от 29 септември – идния вторник, ще започне поетапно изключване на захранването на обекти на водните оператори. Графикът за спиране на тока може да бъде преразгледан само при пълно погасяване на задълженията,

От "Енерго-Про" посочват, че са принудени да предприемат тази крайна мярка, защото дълт в такъв размер застрашава оперативната му работа, ощетява останалите клиенти, а и проблемите с двете дружества са от години и не само не се решават, но и борчовете им нарастват с годините. А и водните оператори не спазват споразуменията си за разсрочено плащане на задълженията, които периодично са сключвани.

Проблемът с ВиК Добрич например датира от 2007 г., информират от електроснадбителното дружество. То се оплака още, че "отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост".

Двата водни оператора са били поели ангажимент да издължа всички просрочени и настоящи задължения към доставчика си на ток до 15 август 2020 г., но това не само не се е случило, но дълговете продължават да се увеличават.

"След изчерпване на възможните варианти за действие и предвид огромния натрупан дълг, "Енерго-Про" е принудено да приложи процедура по спиране на захранването съгласно чл. 123 от Закона за енергетиката. Тази законова мярка е единственият вариант да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да бъде осигурено безпрепятствено изпълнение на оперативните задължения на дружеството към всички клиенти", съобщава доставчикът.

"Компанията е длъжна да спази лицензионните си задължения за навременното и качествено снабдяване с електрическа енергия. Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, пренос и разпределение на електроенергия е еднакво значим и само двустранното спазване на нормативните изисквания и правила ще осигури равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система", допълва се в съобщението.

Дружеството продължава да разчита, че всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29 септември за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества.

Двете ВиК не за първи път са заплашени да останат без електрозахранване, което би означавало клиентите им да останат без водоснабдяване.

През 2013 г. ВиК Добрич бе дадено на прокурор от тогавашния регионален министър заради дълг за ток от 28 млн. лв. и сходна заплаха за спиране на електрозахранването. Така и не стана ясно как е приключила проверката, но година по-късно водното дружеството отново бе заплашено да остане без ток и погаси част от борча си със заканата да плати всичко и да си търси друг доставчик на ток. Такъв обаче не е намерен именно заради дълговете към "Енерго-Про". Изрично условие за смяна на доставчика е да няма задължения към стария.

През 2013 г. "Енерго-Про" погна и Вик Шумен за дълг от 1.5 млн. лв. и отново се стигна до споразумение за разсрочено плащане, което очевидно не се изпълнява, както и това на ВиК Добрич.

mediapool.bg