Кламер БГ - Новини: До 20 г. затвор за 8-те обвиняеми по делото Хашоги

До 20 г. затвор за 8-те обвиняеми по делото Хашоги

Свят

|
Вт, 08 Септ 2020г. 12:34ч.
До 20 г. затвор за 8-те обвиняеми по делото Хашоги

Годеницата на убития саудитски журналист определи присъдите като фарс

Саудитски съд осъди днес осем души на до 20 години затвор за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Франс прес.

"Петима души бяха осъдени на 20 години затвор, а трима получиха присъди от 7 до 10 години затвор", съобщи службата на главния прокурор, цитирана от Саудитската агенция по печата.

Присъдите са окончателни и подлежат на незабавно изпълнение, а наказателното дело е обявено за приключило.

През декември миналата година саудитски съд на първа инстанция даде смъртни присъди на петима от обвиняемите, а останалите получиха присъди от общо 24 години затвор. В крайна сметка смъртните присъди бяха смекчени.

Окончателните присъди бяха обявени, след като синът на Хашоги обяви през май, че прощава на убийците.

Хашоги пишеше критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман във в. "Вашингтон пост". На фона на репресиите в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на войната, която кралството води в Йемен, Хашоги замина в изгнание в САЩ, припомня Асошиейтед прес.

Той бе убит в края на 2018 г. в саудитското консулство в Турция.

Сред замесените в убийството са съдебен лекар, агенти на службите за сигурност и разузнаване и хора, работили за Мохамед бин Салман. Принцът отрече да е знаел за операцията в консулството.

Годеницата на убития саудитски журналист окачестви като фарс обявените присъди, предаде Франс прес. "Международната общност няма да приеме този фарс", каза Хатидже Дженгиз.

"Саудитските власти приключиха този случай, без светът да узнае кой е отговорен за убийството на Джамал", добави тя.

"Саудитският прокурор изигра ново действие в тази пародия на правосъдие", реагира в "Туитър" Анес Каламар, която е специален докладчик на ООН по екзекуциите без съд и присъда.

По думите й тези присъди нямат никаква юридическа или морална стойност.

Организацията "Репортери без граници" също осъди решението на саудитското правосъдие. "Този процес без публика и журналисти не позволи да узнаем истината и да разберем какво е станало на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и кой е дал заповедта за извършването на това държавно престъпление", каза за АФП генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

mediapool.bg