Кламер БГ - Новини: До 1000 лева за онлайн събития на независими творци дава Столичната община

До 1000 лева за онлайн събития на независими творци дава Столичната община

България

|
Вт, 14 Апр 2020г. 11:08ч.
До 1000 лева за онлайн събития на независими творци дава Столичната община

Независими творци, културни пространства и организации в София ще получат антикризисна финансова подкрепа от Столичната община. Целта е да се подпомогне оцеляването на независимия културен сектор, който пострада тежко от антивирусните мерки в страната.

Новата програма "Солидарност в културата" предстои да бъде приета на заседание на Столичния общински съвет в четвъртък. Тя е с първоначален проектобюджет от 150 000 лева, а към него ще бъдат добавени и възнагражденията на членовете на надзорните съвети и съветите за управление на общинския приватизационен фонд, на гаранционния фонд към общината, както и на агенцията за приватизация и инвестиции за периода на извънредното положение. "Надяваме се да привлечем и дарения от бизнеса", коментира председателят на комисията по култура и образование към съвета Малина Едрева, която е един от съветниците, внесли предложението за подпомагане.

Със средствата ще се финансират три основни мерки за подпомагане на независими артисти и организации.

Първата е насочена към артистите, които не са на щат към държавни или общински културни институти. Те могат да получат до 1000 лева за проекти, които могат да реализират онлайн през май и юни. Помощта е еднократна, а ако има втора покана за кандидатстване, могат отново да се включат.

Кандидатстването ще става онлайн и от артистите ще се изисква да представят портфолио и идеята, която искат да реализират. Сред изискванията, на които трябва да отговарят, е да имат постоянен или настоящ адрес в София най-малко 6 месеца преди обявяването на извънредното положение и да са творили най-малко 1 година в града.

Втората мярка е насочена към културни пространства с екипи, през които са се случвали големи фестивали и събития в столицата, обясни Едрева. По нея могат да се получат до 10 000 лева, а целта е тези места да оцелеят в извънредното положение и да се възстановят бързо след него. За получаване на средствата се иска договор за наем на пространството, назначени служители на трудов договор, отменени събития за периода на извънредното положение, както и да са били бенефициенти или партньори по проекти, финансирани по програмите на Столична община през последните две години.

Трета мярка е за организации, които нямат собствени културни пространства, но работят от години в сектора. Те имат нужда от ликвидност, за да изплащат наеми и други постоянни разходи, коментира Едрева. За това общината предлага да поеме до 25% от административните разходи на такива организации. Според предварителните разчети това означава помощ от максимум 2000 лева.

Изисква се кандидатите да имат проекти за 2020 г., които са минали през конкурс – регионален, национален, международен. Могат да се подпомагат и организации, които имат проекти финансирани от програма "Култура", но с не повече от 15 000 лева.

Подпомагането трябва да стане бързо и да е гъвкаво. Няма да се минават тежките процедури, по които се отпускат средства от програма "Култура" на общината. Заявленията за подпомагане ще се разглеждат от комисия, в която има представители на администрацията, на общинския съвет, както и експерти от съответните сфери на културата.

Заради извънредното положение ще се направят и промени в програма "Култура" на общината. Средствата за всички одобрени проекти, както и тези от Културния календар на София са гарантирани. Фестивалите и събитията обаче трябва да бъдат преработени и ако е възможно, част от тях да се случат и онлайн. Допуска се провеждане на събитията на нови дати през втората половина на годината.

Ще бъдат признати и разходите по нереализирани проекти, направени преди обявяването на извънредното положение, в случай, че те не могат да бъдат възстановени. Като допълнителна подкрепа се увеличава и процентът за административни разходи по проектите от 10 на 25% в рамките на вече отпуснатите средства. Има възможност за намаляване и на финансовото самоучастие.

"Важно е този творчески потенциал да бъде запазен", смята Малина Едрева.

mediapool.bg