Кламер БГ - Новини: Дипломатически совалки. Македонският външен министър в София заради плана за действие

Дипломатически совалки. Македонският външен министър в София заради плана за действие

България

|
Ср, 24 Фев 2021г. 15:15ч.
Дипломатически совалки. Македонският външен министър в София заради плана за действие

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи е на необявено посещение в София, за да се срещне с българската си колежка Екатерина Захариева, съобщи информационният сайт 360 градуса.

Очаква се централна точка на преговорите да е планът за действие между двете страни, съобщиха говорителите на македонското външно министерство в отговор на въпрос на пресконференция за възможната дата за свикване на двустранна междуправителствена конференция.

"Повече информации за разговорите и за бъдещите стъпки очакваме след връщането" на министъра, каза говорителят Душко Арсовски, цитиран от БТА.

Той посочи, че съгласуваността на двата документа в един план за действие е във финална фаза.

От няколко седмици македонските власти твърдят, че въпросният план за действие е почти готов, но засега София не дава никакви сигнали, че е готова да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка за ЕС на Северна Македония.

Напротив, представители на българското правителство казаха, че няма напредък в преговорите.

Въпросният план за действие може да нормализира отношенията между двете страни, които силно се влошиха след българската блокада по пътя на Скопие към ЕС, но няма да доведе до пробив.

Междуправителствените срещи са предвидени в неработещия договор за добросъседство от 2017 година и София на няколко пъти отбеляза, че Скопие не изпълнява ангажимента си за свикването на новия форум.

Засега българското правителство не е коментирало в детайли плана за действие, който се подготвя. София обаче ясно каза, че настоява за подписването на нов документ към неработещия договор за добросъседство, а Скопие не е готово на подобна стъпка.

Скопие е категорично, че няма да преговаря за идентичност и език. Историята пък трябва да се остави на историците, смятат македонските управляващи.

Македонски дипломати вече многократно обясняват, че след смяната на правителството у нас е възможен бърз пробив. Политиката за твърдо отношение към Скопие обаче се подкрепя от почти всички партии у нас.

Тя се ползва и с около 80% подкрепа сред гражданите, така че е малко вероятно да се постигне пробив без отстъпки от македонска страна.

mediapool.bg