Кламер БГ - Новини: Джудо-приятел на Путин обяви, че е собственик на двореца в Геленджик

Джудо-приятел на Путин обяви, че е собственик на двореца в Геленджик

Свят

|
Нед, 31 Ян 2021г. 13:34ч.
Джудо-приятел на Путин обяви, че е собственик на двореца в Геленджик

Близо две седмици след излизането на филма "Дворец за Путин" руският бизнесмен Аркадий Ротенберг каза, че той е собственик на луксозното имение.

"Това вече не е тайна", каза той пред канала Маш на комуникационното приложение "Телеграм".

Ротенберг, който през 2019 година продава дела си в компанията за строителство на газопроводи "Стройгазмонтаж" за сума, която бизнес изданието РБК оценява на около 75 млрд. рубли (990 млн. долара), заяви, че е купил двореца преди две години, съобщи Ройтерс.

"Механизмът беше много сложен, имаше много кредитори и успях да стана плодоползвател", посочва той, без да дава допълнителни финансови подробности за покупката или за това как я е финансирал.

Предприемачът Аркадий Ротенберг е бенефициент на недовършеното съоръжение на нос Идокапас в Геленджик, потвърди пред ТАСС говорител на бизнесмена.

Ротенберг е близък довереник и бивш партньор по джудо на президента Владимир Путин. 69-годишният мъж се смята за един от най-богатите хора в Русия. Той също е в списъка на руснаците, санкционирани от Запада след войната в Източна Украйна, припомня ДПА.

В понеделник Путин отрече имотът да е негов или на негови близки роднини. На следващия ден Кремъл обяви като собственици неназовани предприемачи.

Ротенберг разказа за имението по Телеграм. "Това е дар от небето. Мястото е прекрасно", отбеляза той.

От пресофиса на Ротенберг заявиха пред агенция Интерфакс, че в момента се работи и по изграждането на хотел на мястото.

Имотът, включително дворецът, е близо 40 пъти по-голям от Монако. Според разследване на руския опозиционен лидер Алексей Навални той се ползва от руския президент Владимир Путин, който го е придобил с поставени лица.

Според опозиционния лидер структурата на собствеността е умишлено прикривана. Видеото е гледано над 103 милиона пъти в YouTube и поставя Кремъл под натиск, отбелязва ДПА.

Освен затварянето на Навални, филмът е друга причина за масовите протести през миналия уикенд. За утре са планирани нови демонстрации в Русия в подкрепа на критика на Кремъл.

mediapool.bg