Кламер БГ - Новини: Джон Ли, бивш висш служител в сферата на сигурността, бе избран за ръководител на Хонконг

Джон Ли, бивш висш служител в сферата на сигурността, бе избран за ръководител на Хонконг

Свят

|
Нед, 08 Май 2022г. 11:35ч.
Джон Ли, бивш висш служител в сферата на сигурността, бе избран за ръководител на Хонконг

Джон Ли, Сн. ЕПА/БГНЕС

Джон Ли бе избран днес за ръководител на Хонконг, който е със статут на специален административен район на Китай, съобщиха осведомителните агенции.

Шейсет и четири годишният Ли доскоро беше секретар (министър) по въпросите на сигурността и контролираше смазването на демократичното движение в Хонконг. Преди това дълги години е работил в полицията. Той бе единственият кандидат за поста и при гласуването в избирателната колегия, която се състои от 1461 представители на политически и икономическия елит на Хонконг, получи 1416 гласа. Трийсет и трима членове на колегията не гласуваха.

Изборът му предстои да бъде утвърден от централното китайско правителство, но това на практика е формалност, тъй като Ли има подкрепата на Пекин. Според анализатори той е спечелил доверието на централните китайски власти с категоричната си подкрепа за репресивната кампания срещу участниците в продемократичните протести в Хонконг, посочва Франс прес.

Настоящият ръководител на хонгконгската администрация Кари Лам отказа да се кандидатира за втори мандат. След като бе избрана на този пост през 2017 г., тя се сблъска с антиправителствени протести и с проблемите, които създаде коронавирусната пандемия.

Новият лидер на Хонконг ще встъпи в длъжност на 1 юли, когато се навършват 25 години от предаването на бившия британски анклав под китайска юрисдикция. Ли ще наследи един град с много проблеми. Новият закон за националната сигурност до голяма степен съкруши продемократичното движение, но голяма част от населението изпитва дълбоко разочарование от Пекин и недоволство от сериозното социално неравенство в хонгконгското общество. В предизборната си програма Джон Ли обеща управлението му да донесе резултати, но съдържаше малко конкретни мерки. Той обеща да даде повече подробности след встъпването си в длъжност.

Хонконг, третият по големина световен финансов център, на практика продължава да живее, откъснат от света, заради много строгите противоепидемични мерки.

mediapool.bg