Кламер БГ - Новини: Джо Байдън не увеличи в рейтинга си след конгресa на демократите

Джо Байдън не увеличи в рейтинга си след конгресa на демократите

Свят

|
Ср, 26 Авг 2020г. 16:35ч.
Джо Байдън не увеличи в рейтинга си след конгресa на демократите

Рейтингът на кандидата на американските демократи за президент на САЩ Джо Байдън не е нараснал след партийния конгрес от миналата седмица, сочи анкета на Ройтерс и Ипсос

Байдън запазва досегашната си преднина пред президента Доналд Тръмп в анкетата, проведена между 19 и 25 август - 47 процента от регистрираните избиратели подкрепят демократа, а 40 процента - президента републиканец.

През 2016 г. Хилари Клинтън увеличи преднината си пред Доналд Тръмп с 4 процента след партийния конгрес на демократите, а рейтингът на Тръмп също скочи с 4 процента след конгреса на републиканците. През 2020 г. се наблюдава спад на колебаещите се избиратели. Сега те са 14 процента, а през 2016 г. са били 22 процента.

Допитването показва и скок в подкрепата за Байдън сред афроамериканците. Тръмп обаче е намалил изоставането си сред жителите на предградията.

От юли до август преднината на Байдън над Тръмп сред афроамериканците е нараснала с 6 процентни пункта, след като той номинира цветнокожата Камала Харис за своя подгласничка. Около 71 процента от афроамериканците в анкетата казват, че подкрепят Байдън за президент, а 9 процента биха гласували за Тръмп.

Сред живеещите в предградията американци обаче Байдън губи 4 процента от преднината си. Сега около 44 процента от запитаните в тази група изразяват подкрепа за Байдън, а 36 процента - за Тръмп.

Анкетата показва също, че 41 процента от запитаните одобряват представянето на Тръмп като президент, а 55 процента са недоволни от работата му. Байдън получава повече предпочитания в области като борбата с коронавируса и възвръщане на доверието в държавното управление, а Тръмп води в икономическата политика.

Допитването на Ройтерс и Ипсос е извършено онлайн на английски език на цялата територия на САЩ сред 4320 пълнолетни американци, в това число 3829 регистрирани избиратели, от които 2230 казват, че живеят в предградие, а 488 се идентифицират като афроамериканци. Статистическото отклонение е между 2 и 5 процентни пункта.

mediapool.bg